Rukovodstvo Medžlisa organizovalo sastanak sa predsjednicima džematskih odbora i džematskim blagajnicima

Rukovodstvo Medžlisa organizovalo sastanak sa predsjednicima džematskih odbora i džematskim blagajnicima

Danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most upriličen sastanak sa predsjednicima džematskih odbora (mutevelijama) i blagajnicima svih sanskih džemata.

Domaćini sastanka su bili predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Mirnes Alagić i glavni imam Mirza-ef. Žerić, te ispred službe za administrativno-pravne poslove, Najka Hasanbegović.

Povod i prevashodni razlog organiziranja jednog ovakvog susreta sa džematskim mutevelijama i blagajnicima bio je da im se u jednoj domaćinskoj i bratskoj atmosferi iskaže zahvalnost i oda priznanje za njihov angažman i hizmet koji čine u svojim džematima, a na zadovoljstvo Uzvišenog Gospodara.

U svome uvodnom izlaganju, predsjednik IO Medžlisa je podsjetio na važnost i značaj uspješnog funkcionisanja džematskih odbora, posebice mutevelija i blagajnika koji su prvi saradnici džematskih imama u zajedničkoj misiji na putu širenja vrijednosti naše uzvišene vjere. Podsjetio je i na značaj toga što je, s jedne strane, njihova uloga u džematima počasna i volonterska, a s druge strane ipak normirana određenim aktima i pravilnicima koji za cilj imaju što pravičnije, a time i uspješnije misijsko djelovanje.

U tom smislu, predsjednik IO Medžlisa je upoznao prisutne predstavnike džemata kako je u proteklom vremenu Medžlis bio u obavezi donijeti neke nove kao i uskladiti postojeće pravilnike o radu i djelovanju sa aktima i pravilnicima viših organa Zajednice, te da bi se i oni sa nekima od njih trebali detaljnije upoznati, na čemu će se raditi u bliskoj budućnosti. U tom smislu, posebno je izdvojio Pravilnik o članstvu i članarini koji je donio Rijaset Islamske zajednice. Prisutni su upoznati sa najznačajnijim odredbama tog Pravilnika, te je kazano kako će rukovodstvo Medžlisa u idućem periodu staviti fokus na njegovu primjenu.

Glavni imam je naglasio kako su članovi džematskih odbora temelji naše zajedničke kuće koja se zove Islamska zajednica, a mutevelije i blagajnici uz imame njeni ‘nosivi stubovi’ od kojih ponajviše ovisi uspješno i harmonično funkcionisanje vjerskog života u našim džematima i džamijama. Naglasio je kako je ovaj susret upriličen i sa željom da rukovodstvo Medžlisa više sluša njih, kao ljude koji su na terenu u stalnoj interakciji sa džematlijama, te je u tom smislu zamolio sve prisutne da podijele svoja viđenja i razmišljanja o raznim aspektima rada i djelovanja Medžlisa i džemata.

U nastavku druženja, predstavnici džemata su u svojim diskusijama aktualizirali više pitanja vezanih za svakodnevno funkcionisanje džemata, kao što je pitanje tzv. ‘paralelnog članstva’, saradnja na relaciji mutevelija-imam, kao i mutevelija-blagajnik kod vođenja džematskih blagajni, obaveza izdavanja službenih blok-priznanica IZ-e kod svakog donatorskog priloga džematlija…

Na kraju ovog susreta džematski predstavnici su konstatovali da su zadovoljni što je došlo do njega, te izrazili nadu da će ovakvih susreta i razgovora u budućnosti biti više. Isti je završen dogovorom o jednom zajedničkom izletu u glavni grad naše Domovine, što će biti realizovano u predstojećim danima kada vremenske prilike budu pogodnije.

Podijeli