Zdena

zdenska

DŽEMAT ZDENA

Džemat Zdena je relativno mlad džemat. Formiran je u januaru/ramazanu 1996. godine, u prigradskom naselju sa širom okolinom. Do 1992. god., na prostoru koji sada pokriva džemat Zdena živjelo je oko 160 muslimanskih domaćinstava. Danas na prostoru ovog džemata egzistira oko 700 muslimanskih domaćinstava od kojih su njih oko 320 članovi džemata.

Gradnja džamije u ovom džematu je otpočela 18. 10. 1997. godine i trajala je više od deset godina. Radovi na njoj su bili obustavljeni od od strane OHR-a, a zbog protestiranja pravoslavng dijela stanovništva, u periodu od 10.11.2001. pa sve do marta 2004. godine, što je ostavilo negativan rezultat po samu gradnju.

U gradnji džamije učestvovalo je mnogo džematlija, ali one koji su nad njenom gradnjom moralno, materijalno i radom svakodnevno bdjeli, ipak moramo posebno spomenuti. To je prije svih, prvi mutavelija ovog džemata, rahmetli Memić Malić, Hilmija Mulalić, Alija Kurbegović, kao i džematski imam, Osman ef. Hasanbegović.

Od džamijskih vakifa posebno ističemo ICR iz Irana koji je za izgradnju džamije donirao 50.000 KM, prostirku za centralni dio džamije, kao i svu potrebnu keramiku. Od džematlija, najveće priloge za njenu gradnju su dali: Hasan Kurbegović sa porodicom (samo za gradnju munare uložio preko 30.000 KM, a zauzvrat dobio pravo da na dan svečanog otvorenja, džamiju sa svojom porodicom i otvori). Hadžija Ibrahim Kurbegović sa svojom porodicom je uložio preko 22.000 KM, kao i hadžija Hajrudin Hasanbegović koji je na ime izgradnje džamije, također, uložio preko 22.000 KM.

Svečano otvorenje džamije bilo je 09.08.2008. godine, a uoči njenog otvorenja upriličen je tradicionalni mevludski program.

Molimo Allaha, dž.š., da svim dobrotvorima njihov hajr ukabuli i obraduje ih svojim nagradama.

Od formiranja džemata u vremenu službovanja Osman ef. Hasanbegovića, u džematu su sedam puta održane hatme svršenika mektebske nastave: 1997, 2002, 2004, 2006, 2010. 2012. i 2016.  godine,

Danas je džamija potpuno funkcionalna i uređena sa svim potrebnim sadržajima, a posebno ističemo veliki džamijski harem i prikladan parking uz džamiju.

Prvi imam ovog džemata, Osman ef. Hasanbegović je proveo u njemu do kraja radnog vijeka, kada se penzioniše 01.10.2018. godine. U zaslužnu penziju je ispraćen od strane kolega – imama, te džematlija na centralnom programu obilježavanja Nove godine hidžre, koja se te godine održala u džematu Zdena.

Od 01.10.2018. dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Zdena obnaša Senad-ef. Omić, svršenik medrese “Dr. Ahmed Smajlović” u Zagrebu i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Od vakufske imovine, ovaj džemat posjeduje džamiju i parcelu na kojoj se nalazi džamija, te tri džematska mezarja: mezarje Krupići, Velići, te mezarje u Prvomaskoj ulici koje se, zasad, još ne koristi.

U džamiji se klanja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, te se održava redovna mektebska nastava. Džemat Zdena je 1996. god. izdvojen iz džemata Sanski Most,  a 2004. verificiran od Rijaseta Islamske zajednice.

Podijeli