Fajtovci

dzamija_fajtovci2

 

Džemat Fajtovci

 

Džemat Fajtovci se nalaze u zapadnom dijelu općine Sanski Most, na regionalnoj saobraćajnici Sanski Most-Bosanska krupa, koja čini okosnicu razvoja naselja. To omogućava naselju povoljnu saobraćajnu komunikaciju ne samo sa općinskim centrom Sanskim Mostom, nego i sa drugim gradovima Unsko-sanskog kantona i šire. Fajtovci posjeduju urbane sadržaje od značaja za zadovoljavanje elementarnih potreba stanovništva. Neposredno uz urbano područje Fajtovaca protiče rijeka Bliha, koja izvire ispod sela Lipnik, protiće kroz  Skucani Vakuf, Gorice i Naprelje a kod Fajtovaca tvori vodopade visoke 56 metara. Prvi pisani podaci o ovom džematu datiraju iz perioda osvajačkih pohoda sultana Mehmeda Fatiha, u XV stoljeću, dok je samostalno pojavljivanje ovog džemata novijeg datuma. Godine 1921. Fajtovci su evidentirani kao dio džemata Modra, ali u najvećem broju izvora ovaj džemat se veže za džemat Naprelje, u čijem sastavu se nalazio sve do 1996. godine kada je registriran kao samostalni džemat Medžlisa Sanski Most. Danas džemat Fajtovci broji 80 domaćinstava a pripadaju mu zaseoci Cerići, Bašići i Bare. Džemat ima džamiju, doduše još u izgradnji, za koju je kamen-temeljac postavio general Mehmed Alagić, čije ime džamija danas nosi. U sklopu džamijskog objekta predviđeni su i mekteb, abdesthana, gasulhana, divanhana, musafirhana i soba za imama.

Imamsku službu u povijesti ovog džemata obavljali su slijedeći imami: Samel ef. Omanović, do 1941. god., kada tadašnji mesdžid prestaje sa radom, Samir ef. Jusić, obavljao samo džume (1996-1998), te Hasib ef. Delić, aktuelni imam džemata od 1998. godine.

U džamiji, njenom završenom dijelu, obavlja se svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, a mektebska nastava se redovno izvodi dva puta sedmično, po četiri nastavna sata.

Podijeli