Donji Kamengrad

Džamija Sultan Mehmed Fatiha Džamija Sultan Mehmed Fatiha

Džemat Donji Kamengrad, džamija „Sultan Mehmed Fatih 1463.“

Džemat se nalazi na osmom kilometru regionalnog puta Sanski Most- Bosanska Krupa

Prije agresije na BiH uovom džematu je živjelo oko 2000 stanovnika. Nakon 1991. Godine Donji Kamengrad ima dvije džamije, što je dovelo do razdvajanja domaćinstava koja su pripadala staroj i novoj džamiji. Broj domaćinstava Fatihove džamije danas broji oko 270.

Kamengrad je stara bosanska kasaba koju je slavni Sultan Mehmed II el Fatih osvojio 1463. Godine te je prema predanjima nekih hstoričara tada sagrađena i prva džamija. Nezna se tačno ko i kada je podigao prvu džamiju u Kamengradu. Jedan od najznamenitijih historičara Bosne i Hercegovine Salih Sidki Hadžihusejnović Muvekit, u svome djelu „Povijest Bosne“ spominje dvije kamengradske džamije. Jedna od njih sagađena je između 1512. I 1520. Godine u naselju zvanom Dolina. Drugu džamiju podigao je bosanski namjesnik Muhsin Zade Mehmed paša 1761. Godine. Ova džamije je porušena 1938. Godine. Iste godine mještani Kamengrada sagradili su novu džamiju na lokaciji Groblje. Ova građevina takođe je stradala u II svjetskom ratu a ponovo je obnovljena 1958. Godine. Džamija je po drugi put srušena 1992. Godine. U vrijeme minule agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 30 džematlija.

Nova džamija je utemeljena 31. maja 1997. Godine a ista je i zvanično otvorena u07. Avgusta 2004. Godine.

Imami koji su službovali u ovom džematu : hfz. Alija Hodžić Ljubijanac, Ramadan ef. Musić, Ibrahim ef. Brkić, hfz. Rizah Imeri, Džemal ef. Huskić, Derviš ef. Dervišević, Husein ef Kovačević, Hajrudin ef iz Jajca, Besim ef. Hodžić, Nevres ef. Softić i sadašnji imam Samir ef. Velić.

Musalla Sultan Mehmed Fatiha II

U   U ovom džematu svake godine se održava manifestacija pod nazivom „Musalla Kamengrad“. Naime u ovom džematu postoji musalla koja je sagrađena 1463. Godine dolaskom sultana Mehmeda II El Fatiha na ove prostore. Danas je jedina sačuvana musalla takvog tipa na prostorima čitavog Balkana. U znak sječanja na ovaj događaj prva džuma u mjesecu julu klanja se na ovom mjestu, na otvorenom i taj dan se džuma klanja samo u Kamengradu za cijeli Medžlis. Svake godine ovdje džumu klanja preko 5000 posjetilaca. Ova manifestacija traje tri dana a njeni organizatori su Medžlis IZ Sanski Most, džemat Donji Kamengrad i Općina Sanski Most.

Podijeli