Hrustovo

sanski_most_hrustovo_dzamija_hrustovo_01

 

 

DŽEMAT HRUSTOVO

 

Džemat: Hrustovo, kojem pripadaju još i zaseoci Kukavice, Merdanovići, Seferovići, Handanovići, Eminići, Stanica, Kljajići, Begići i Kenjari, smješten je na lijevoj obali rijeka Sanice i Sane, 18-20 kilometara jugoistočno od Sanskog Mosta, a u pravcu Ključa i Gornje Sanice. Do agresije na BiH, ovaj džemat je brojao oko 200 domaćinstava, koja su, 31. maja 1992. godine, protjerana (125 osoba je ubijeno, među kojima i imam džemata Ale ef. Behar, rodom iz Kamička) a njihova imovina, zajedno sa džamijom, u potpunosti popaljena i porušena. Danas džemat broji 180 domaćinstava – finansijskih članova, od kojih preko 50% boravi u stranim zemljama. Džemat posjeduje potkupolnu džamiju koja je prvi put sagrađena 1920. god. u zaseoku Seferovići, a potom, 1935. god., izmještena u zaseok Kukavice, na ljepšu lokaciju, da bi, u Drugom svjatskom ratu, bila spaljena i do temelja porušena. Godine 1960. je sagrađena i zvanično otvorena potpuno nova džamija, u istom zaseoku, oko 150 metara istočno od temelja njene prethodnice. I ova džamija je, 31. maja 1992. god., zapaljena i srušena, da bi bila ponovo sagrađena i, 27. jula 2002. godine, zvanično otvorena pod imenom «Šehidija», u znak sjećanja na poginule šehide ovog džemata.

Stalnu imamsku službu u ovom džematu su obavljali sljedeći imami: Izet ef. Šehić, Elkaz ef. Èehić, Abdurahman ef. Musić, Samed ef. Omanović, Huzeir ef. Hađžić, Latif ef. Bećirević, Ale ef. Behar i Senad ef. Zenković, aktuelni imam džemata.

Vakufsku imovinu ovog džemata, pored ptkupolne džamije, čine još i mekteb, abdesthana i gasulhana, koji se nalaze u sklopu džamije, zatim imamska kuća sa garažom, četvera mezarja, u zaseocima Kukavice, Seferovići, Begići i Handanovići, te zajedničko šehidsko mezarje Vrhpolje-Hrustovo. Među vakifima ovog džemata ističu se: Kukavica (Šabana) Ibrahim – 1958 god. uvakufio zemljište za izgradnju tadašnje džamije, Kukavica (Ibrahima) Islam – 1990. god. uvakufio zemljište na kojem se nalazi novosagrađena džamija «Šehidija», Kandžić Derviš – 1998. g. uvakufio dva dunuma zemlje za mezajre u zaseoku Seferovići, Kukavica Asim i Mirsada koji su dali 20.000 (dvadeset hiljada) KM prilikom otvorenja džamije Šehidije, Kukavica (Ibrišima) Alija – uvakufio zemlju za mezarje u zaseoku Kukavice, Eminić Hasan – oko 1900. g. uvakufio 2,5 dunuma zemlje u zaseoku Eminići, parcela zvana đžamijska njiva, te Handanović Rašid i Handanović (Redže) Esad zajedno uvakufili 2,5 dunuma zemlje za današnje mezarje na Èastovcu, oko 1975. g. Nepoznati vakif je uvakufio njivu, površine četiri dunuma, u zaseoku Begići.

U džamiji se redovno klanja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Džemat Kerani-Gornje Hrustovo u svojoj historiji je više puta ostajao bez imama pa se pripajao ovom džematu. Tako je bilo i od 1997. do 2006. godine, kada je zajednički izgrađena džamija i džamijska kuća i u tom džematu, te osigurani uvjeti za njegovo samostalno funkcioniranje.

Ovaj dzemat vec od 1997. godine tradicionalno organizira obilazak sehidskog mezarja (svojih dzematlija svirepo ubijenih od srbocetnika 31. maj 1992. godine) na lokaciji Hrustovo – Vrhpolje za Drugi dan Ramazanskog i Kurbanskog Bajrama u 10 casova.
Podijeli