Modra

dzamija_modra

Džemat modra

Džemat Modra, kojem pripadaju i zaeoci Općine, Brdo, Kugići i najudaljeniji Zenkovići u kojima postoji i džamija sa gasulhanom, smješten je na 24 kilometra od Sanskog Mosta i šest kilometara od regionalnog puta Sanski Most-Bos. Krupa. Do agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i okupacije ovih prostora ovaj džemat je brojao oko 150 domaćinstava koja su do posljednjeg čovjeka protjerana a njihova imovina uništena. Zajedno sa privatnom imovinom džematlija Modre stradala je i džamija za koju se ne zna tačno kada je prvi put sagrađen, ali se, zbog poznate činjenice da prvi put porušena 1941. god., vjeruje da je sagrađena početkom XX stoljeća. Nakon okončanja okupacije i povratka njenih prvih džematlija, 1996-1997, obnovljena je i džamija, te svečano otvorena 29. jula 2006. god.

Stalnu imamsku službu u ovom džematu obavljali su slijedeći imami: ef. Baraković (iz Tuzle), Ale ef. Grbić, Salih ef. Nasufović, Mumin ef. Delić, ef. Huskić, Husein ef. Mašinović, Muharem ef. Hrnjić, Fuad ef. Sedić, Sejfo ef. Seferović, Husein ef. Pehlić, Mirzet ef., Samil ef. Senad ef. Rekić, Muhamed ef. Pašalić, Nisvet ef. Horozović, te Ibro ef. Halilović, aktuelni imam džemata.

Ibro ef. Halilović je imamsku službu u ovom džematu započeo 01.05.2019. godine, a na područje Medžlisa S. Most je došao iz džemata Kruščica, MIZ Vitez. Poznat po svom predanom radu i rezultatima, od strane Muftijstva Travnik dva puta je nagrađivan odlaskom na hadž.

Od poznatijih imama koji su djelovali u ovom džematu ističu se dvojica velikih alima, Ale ef. Grbić i Salih ef. Nasufović, koji su se skolovali u Istanbulu, te jedno vrijeme službovali u džematu Modra. Pored njih dvojice, u ovom džematu je, jedan kraći period, službovao i dr. Fuad ef. Sedić, danas poznat i cijenjen profesor na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Bihaću.

Od vakufske imovine, pored spomenute džamije, džemat Modra posjeduje i džematsko mezarje «Kugići».

U džamiji se klanja svih pet dnevnih namaza, te džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi po predviđenom NPP Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Podijeli