Lukavice

dzamija_lukavice

 

 

Džemat lukavice

 

Džemat Lukavice, kojem pripadaju i zaseoci Budim i Kalenderi, smjesten je zapadno od Sanskog Mosta i od najbližeg džemata Modra udaljen dva kilometra. Ovo je jedan manji džemat koji broji tek oko 70 domaćinstava. Džemat ima džamiju koja je prvi put sagrađena 1918. god. do kada su Lukavice bile u zajedničkom džematu sa Podvidačom i Modrom. Tokom agresije na BiH, 1992-‘95. god., džamija u Lukavicama je srušena, da bi, nakon rata ponovno bila sagrađena i svečano otvorena 2. augusta 2003. god.

Stalnu imamsku službu u ovom džematu obavljali su slijedeći imami: Ramadan ef. Musić, Ibrahim ef. Brkić, Džemal ef. Huskić, Muharem ef. Ðedović, Adil ef. Solo, Tadžudin ef. Muhtari, Nevres ef. Softić i Benjamin ef. Hodžić, aktuelni imam džemata.

Među istaknutije alime koji su djelovali u ovom džematu može se ubrojiti i Ramadan ef. Musić, rođen 1882. god., koji je, uz imamsku službu, bio i matičar. U njegovo vrijeme džematu Lukavice pripadali su i današnji džemati Budimlić Japra, Hadrovci, Halilovići, Podvidača, Modra i Slatina. Ramadan ef. je bio dobar  poznavalac arapskog, perzijskog i turskog jezika. Koliko je ovaj imam bio poznat najbolje govori činjrnica da ga se njegove džematlije i danas sjećaju i rado o njemu pričaju. Umro je 1960. god. u Sanskom Mostu gdje je i pokopan.

Vakufsku imovinu džemata Lukavice, pored džamije, čini 30 dunuma zemljišta, koje je najstariji nisan u lukavicamaPašagić Fatime uvakufila za džematsko mezarje.

U džamiji se klanjaju svi dnevni namazi, osim podne i akšama, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po dva nastavna sata sata.

U džematu Lukavice se tradicionalno, 1. augusta, na dan kada je 1992. god. ubijeno 14 muslimanskih civila u zaseoku Budim sa prezimenom Alibegović, uči dova.

 

Podijeli