Pobriježje

dzamija_pobrijezje

 

 

Džemat pobriježje

 

Džemat Pobriježje, kojem pripada i Bojančić (gornje Pobriježje), smješten je na sjeverozapadnoj strani grada Sanskog Mosta uz magistralni put Sanski Most-Prijedor i regionalni put Sanski Most-Bosanska Krupa. Džemat broji oko 400 domaćinstava i posjeduje džamiju koja je prvi put sagrađena 1978. god., prije koje je u džematu postojao samo mesdžid. Džamija je srušena 28. jula 1992. god., a nova, sadašnja džamija, sagrađena je poslije rata te svečano otvorena 22. jula 2007. god. Stalnu imamsku službu u ovom džematu obavljali su slijedeći imami: Refik ef. Vejzović, Safer ef. Karić, Smail ef. Junuzović, Hamdija ef. Zukanović, Rasim ef. Æeman, Refik ef. Crnkić, Derviš ef. Dervišević te Šemso ef. Zekotić, aktuelni imam džemata.

Među istaknutije alime novijeg doba, rođene u ovom džematu, zasigurno spada hfz. dr. Nevad ef. Kahteran, vanredni profesor na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na predmetu Historija istočnih filozofija (indijska, iranska, kineska, japanska, korejska, jevrejska i islamska filozofija). Uz završenu Gazi Husrev-begovu medresu i dva fakulteta (Fakultet islamskih nauka i Filozofski fakultet, Odsjek za filozofiju i sociologiju), u Sarajevu, Nevad ef. je, 19. aprila 1999., položio i hifz i tako stekao zvanje hafiza Kur'ana. Rat ga zatiče na području Bosanske Krajine (Bihać), gdje ostaje do jula 1994. Prije izbora za višeg asistenta i docenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, dr. Kahteran je radio jednu akademsku godinu kao asistent na Fakultetu islamskih nauka (školske 1994./95.). U međuvremenu je koristio nekoliko stipendiranih studijskih boravka: na Oxford Centre for Islamic Studies (OXCIS), na Christ Church Collegeu, također Sveučilište u Oxfordu, i to kao Sorošov stipendista tokom 1999. i 2000. godine, Georgetown Sveučilištu u Washingtonu D.C. u maju 2002., AUC u Kairu (Američkom Sveučilištu u Kairu) u periodu decembar-januar 2004., Kyoto Sveučilištu u Japanu tijekom januara i februara 2006., te konačno postdoktorantska stipendija (Fulbright) na Sveučilištu Hawai'i-Manoa u Honolulu (august-decembar 2006.). Učesnik je nekoliko važnih konferencija iz područja svog istraživanja na SOAS-u (Sveučilište u Londonu, maj 2001.); Sveučilištu Gregorijana (Vatikan, maj 2002.); Georgetown Sveučilištu u Washingtonu (decembar 2002.); Američkom univerzitetu u Kairu (AUC, decembar 2002. – januar 2003.), a zapaženi su i njegovi prijevodi velikog broja studija i stručnih tekstova sa arapskog i engleskog jezika. Posljednjih nekoliko godina zaredom je bio angažiran kao predavač Islamske filozofije i Uvoda u islam na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, Sveučilišta u Zagrebu.

Vakufsku imovinu džemata čine žamija, džematska kuća, mezarje uz spomenuti magistralni put, te mezarje Bojančić.

U džemiji se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Podijeli