Skucani Vakuf D.O.

 

 

Skucani Vakuf-desna obala

 

Džemat Skucani Vakuf-desna obala, koji obuhvata i zaseoke Kreštići, Behremi, Handani, Zahirovići, Sofije, Velići, Pašići i Varoš, smješten je na desnoj obali rijeke Blihe, 17 kilometara sjeverozapadno od Sanskog Mosta, u pravcu Bosanske Krupe. Džemat broji 130 domaćinstava od kojih je, tokom agresije 1992.-95., 80 domaćinstava protjerano a njihova imaovina uništena. Džamija u ovom džematu je, po prvi put, sagrađena nakon austro-ugarske okupacije BiH, a sagradili su je muhadžiri koji su izbjegli iz Like, Varaždina i sl. te se naselili na ovom području. Postoji i kazivanje da kada su stanovnici Sanskog Mosta pitali muhadžire da li su se i kako snašli a oni su im odgovorili da su skucali (napravili) nešto kuća, te je po tome ovo mjesto i ovaj džemat i dobio naziv Skucani Vakuf. Tokom agresije džamija potpuno srušena, zajedno s munarom, 1992. godine, da bi, nakon rata, krenula njena ponovna izgradnja. Svečano je otvorena 01.jula 2000. godine, a otvorio ju je Handanagić Hase. Stalnu imamsku službu  u ovom džematu su obavljali slijedeći imami: ef. Velić, ef. Korićnjak, ef. Bećić, ef. Silić, ef. Delić, Šefkija ef. Mašinović, Osman ef. Omeragić, ef. Kurjaković, ef. Karić, Suljo ef. Kuburić, Muharem ef. Hrnjić, ef. Vejzagić, čija nam imena nisu poznata zatim Alija ef. Æosić, Ruvejd ef. Æeman, Husein ef. Malkoč, Husein ef. Alijagić, Aziz ef. Palić, Rasim ef. Ramić, Salih ef. Inel i Emrah ef. Šeper te sadšnji imam Dževad ef. Veladžić

U ovom džematu su rođena trojica imama: Derviš ef. Dervišević, Sulejman ef. Kuburić i Ishak ef. Zahirović.

Od vakufske imovine, pored obnovljene džamije, džemat posjeduje još i mekteb, imamsku kuću, gasulhanu, kotlovnicu, mezarje i džematsku baru.

U džamiji se klanja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

U džematu postoji i šehidsko mezarje u kojem je ukopano deset džematlija (civila) koje su četnici ubili u njihovim kućama ili dvorištima. Ovo mezarje se redovno posjećuje na drugi dan ramazanskog bajrama.

Džemat  Skucani Vakuf-desna obala, je stari dio predratnog džemata, oko džamije koja se nalazila pored osnovne škole, na desnoj obali Blihe. Nakon što su se vratili iz muhadžirluka, 1996. godine, džematlije su formirale još jedan džemat, na suprotnoj obali Blihe, te izgradili još jednu džamiju.

Podijeli