Nova džamija

 

Džemat Donji Kamengrad-

NOVA DŽAMIJA

 

Džemat Donji Kamengrad-Nova džamija, kojem pripadaju zaseoci Glavica, Hatiraj, Krupići i Mulalići, smješten je na osmom kilometru regionalnog puta Sanski Most – Bosanska Krupa. Džemat je nastao izdvajanjem jednog dijela džemata D. Kamengrad i izgradnjom vlastite džamije nedaleko od tada postojeće stare džamije. Do agresije na BiH u ovom džematu dok je još bio jedan džemat je živjelo oko 2000 stanovnika, a danas džemat broji oko 280 domaćinstava. „Nova džamija“ je naziv džamije koju je ovaj džemat sagradio 1989-1990. godine, da bi samo dvije godine kasnije, u agresiji na BiH, ista bila do temelja srušena. Nakon završetka rata, ova džamija je ponovo sagrađena, na istom mjestu, te svačano otvorena 14. aprila 2001. godine. Stalnu imamsku službu u ovom džematu su obavljali slijedeći imami: Husein ef. Kovačević, do početka rata 1992. godine, te Salko ef. Salihspahić, od rata do danas.

 

Vakufsku imovinu džemata, pored obnovljene džamije, u čijem sastavu su mekteb i gasulhana, čine još i imamska kuća, mektebi u zaseocima Glavica i Hatiraj, te oko 20 dunuma zemljišta koje se koristi kao mezarje.

U džamiji se obavlja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.
pankamengrad
 
Podijeli