Ikrar dova za sanske hadžije

   

    U subotu, 24.11., u prepunoj Hamzibegovoj džamiji upriličena je ikrar dova za 34 osobe koje ove godine odlaze na hadž sa područja Medžlisa IZ Sanski Most.

    Centralna svečanost ispračaja hadžija sa ovih prostora dugogotišnja je tradicija ovog medžlisa. Prisutne je ovom prilikom poselamio glavni imam MIZ Sanski Most, prof. Husein ef. Kovačević te izrazio zadovoljstvo što iz godine u godinu je evidentan porast vjernika i vjernica koji se odlučuju na ovaj mubarek put, posebno ukoliko se u obzir uzme prijeratno stanje kada smo u jednoj godini znali ispratiti samo jednog hadžiju.

                Srdačne selame i iskrene čestitke budućim hadžijama i hadžinicama uputio je i dr. Fuad ef. Sedić koji je ovom prilikom održao i vazu-nasihat. Dr. Sedić je uputio čestitke organizatorima svečanosti te dodao da je ovakav vid ispračaja hadžija jedinstven na ovim prostorima, što je svakako lijep primjer. U svom obraćanju dr. Sedić je skrenuo pažnju budućim hadžijama da ih čeka put koji zahtijeva mnogo sabura, razumijevanja i spremnosti na žrtvu.

                Ovu lijepu svečanost upotpunili su i članovi Hora imama, čiji su milozvučni glasovi učeči pobožne spjevove o hadžu, boravak u i onako predivnom ambijentu Hamzibegove džamije, učinili još prijatnijim.

                Nakon dove koju je proučio Ishak ef. Sedić, imam iz Bosanske Krupe, uslijedilo je čestitanje hadžijama i hadžinicama, gdje se nisu mogle sakriti ni suze radosnice.

                Neka Allah dž.š. naše hadžije obaspe svojom neizmjernom milošću, i pomogne im da ustraju na ovom hairli putu. Amin!

Podijeli