Novogodišnji programi

U povodu nove hidžretske 1429. godine, koja nastupa u srijedu 09.01.2008. godine po gregorijanskom kalendaru, nastupanjem akšamskog vremena,  MEDŽLIS IZ SANSKI MOST svim vjernicima i vjernicama upućuje iskrene čestitke uz želju za dobrim zdravljem u narednoj 1429. hidžretskoj godini. Povodom ovog muslimanskog blagdana organizuju se mnogi programi i svečanosti na području našeg medžlisa te vas pozivamo  da zajedno podijelimo radost dočeka NOVE 1429. HIDŽRETSKE GODINE. Raspored svečanosti  možete pogledati na plakatu ispod.
 

PROGRAMSKA ŠEMA U DŽEMATU DOŠCI 

Džemat Došci/G.Kamengrad, u povodu 1429. muslimanske/hidžretske Nove godine, priprema svečanu mevludsku akademiju. Mevlud će se proučiti između akšama i jacije, u srijedu, 09.01.2008. godine, odnosno, uoči Nove godine.

            Učesnici u programu su polaznici mekteba – kur'anska grupa. U sklopu programa, prigodno predavanje o poukama i porukama Hidžre, održat će imam džemata Senad ef. Omić. Sama mevludska akademija koncipirana je kao splet ilahija, mevluda, te prigodnih literarnih tekstova o Hidžri i Novoj godini.

 Izdvajamo neke iz sadržaja:

v  Recital: Što su ono džamije osvijetljene – Haris Hadžić

v  Ilahija: Noćas je – Bilal Krupić

v  Recital: S hidžretom započe – Adna Burnić

v  Ilahija: U dergjahu – Pijalić Samra&Ramić Emina

v  Recital: Kad vidiš ljude – Munib Burnić

v  Ilahija: Velika je Medina – Filduz Krupić

v  Recital: Al' robovi mraka – Sabina Burnić

v  Ilahija: Gdje su Mekka i Medina – Almir Burnić

v  Recital: Bošnjaci – Amina Burnić

v  Ilahija: Nek se srca otvore – novogodišnja ilahija – uči hor

v  Recital: Koliko smo slušali puta – Sajra Burnić

            Nakon jacije-namaza, kao spektakl svečanosti, bit će upriličen veliki novogodišnji vatromet. Također, sva dječica bit će darovana prigodnim slatkišima, a odrasli 'ugrijani' toplim napitcima.

            Na kraju, ostaje nam da i ovim putem pozovemo sve vas koji ste u mogućnosti, da uveličate i uljepšate svojim prisustvom ovu nesvakidašnju svečanost!

Bujrum ! ! !

Senad ef. Omić, prof.


Podijeli