Novogodišnje svečanosti u Sanskom Mostu

   
    Povodom Nove 1429. hidžretske godine, na području Medžlisa IZ Sanski Most, u nekoliko džemata upriličeni su prigodni programi. Iz godine u godinu ovaj muslimanski blagdan poprima nove dimenzije o čemu govore i bogati sadržaji koji prate ovaj događaj.

 {mosimage}   Centralna novogodišnja svečanost je održana u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Most u četvrtak 10.januara. Prisutnima se na početku obratio glavni imam prof. Husein ef. Kovačević koji je uputio iskrene čestike svim muslimanima i muslimanka povodom nove hidžretske godine kao i dovu Uzvišenom Allahu za dobrim zdravljem i uspjehom u životu u narednoj godini. Na ovoj svečanosti učešće su uzeli članovi i hora imama MIZ Sanski Most, koji su  su bogatim sadržajem  upotpunili  novgodišnju noć. Posjetioce Hamzibegove džamije oduševio milozvučni glas mladog karije iz Zenice Tajiba Karalića koji je zajedno sa vrsnim vaizom hafizom Huseinom Èajlakovićem bio gost u Sanskom Mostu. Na kraju se prisutnim na svojstven način obratio i sam hafiz Èajlaković koji je govorio o poukama i porukama hidžre koje su neiscrpne i u današnjem vremenu veoma korisne i poučne.{mosimage} Predavanje možete preuzeti OVDJE!

   Sličan program iste večeri održan je i u prepunoj džamiji džemata Vrhpolje samo poslije akšam namaza gdje su takđer izvođači programa bili hafiz Èajlaković, Tajib Karalić te Hor imama MIZ Sanski Most. Samo dan prije u srijedu prigodni programi su održani u džamatu Došci – G. Kamengrad kao i u džematu Tomina. U džematu Došci pored vjerskog dijela programa koji je održan u džamiji ova noć je obogaćena i pravim narodnim veseljem, koje je održano na platou nedaleko od džamije uz sevdah Tufe Veletanlića,  tople napitke za prisutne i podjelu paketića za najmlađe. U Tomini je prisutne poselamio imam ovog džemata Mirsad ef. Spahić koji je i kao predsjednik Medžlisa Sanski Most vjernicima i vjernicama uputio iskrene čestitke povodom nove hidžretske godine. Iako je temperatura vani bila ispod nule organizatori programa u Tomini su se pobrinuli da džamija bude adekvatno zagrijana što je doprinjelo i ugodnom boravku u toku održavanja ove nesakidašnje svečanosti.

{mosimage}Sve svačanosti pratio je spektakularan vatromet! Dio atmosfere donosimo u našoj fotogaleriji i možete je pogledati OVDJE!

 

Podijeli