GORUŠICA (Sinapis alba)

   
    “Mi ćemo na Sudnjem Danu ispravne terazije postaviti, pa se nikome krivo neće učiniti; Ako nešto bude teško koliko zrno GORUŠICE, Mi  ćemo zato kazniti ili nagraditi. A dosta je što ćemo Mi račune ispitivati:”
(Kuran, Vjerovjesnici-Al-Anbiya,47)

    Èovjek ne može da ostane ravnodušan čitajući kuransku suru Vjerovjesnici – Al-Anbiya, a da ne pokuša sagledati svoje vjerničko stanje i da ne pokuša svoj vjernički život korigovati ka većoj bogobojaznosti i većem dobročinstvu.

“A ljudima se bliži čas polaganja računa njihovih, a oni bezbrizni, ne mare za to.”
(Kuran, Vjerovjesnici-Al-Anbiya,1)
 
Iz gore citiranog ajeta, vidimo kako će se suditi pravedno gdje Dragi Allah iznosi kao primjer ljekovitu biljku pod imenom GORUŠICA, kao mjerilo pravednosti. A zašto GORUŠICA? Zato jer su zrna GORUŠICE veoma sitna. U jednom kilogramu GORUŠICE ima oko 913.000 zrna. Isto tako, ovdje nam se objašnjava važnost ove biljke samim njenim spominjanjem u Kur’anu. Zbog svega ovoga, GORUŠICA bi trebala češće biti na našem jelovniku, ljekovita je, a i opominje nas na naše ponašanje kao vjernika.
GORUŠICA je jednogodišnja biljka iz biljne porodice cruciferae. Kod nas postoje dvije vrste GORUŠICE, bijela (Sinapis alba) i crna (Brasica nigra). Gorušicu su ljudi od davnina upotrebljavali kao lijek, hranu i začin. Spominje se na više mjesta i u Bibliji. Gorušica je jedna od najstarijih i najčešće upotrebljavanih začina. Kao začin se upotrebljavaju njene sjemenke. Okus gorušice je ljutkast i sličan rotkvici. Velike količine gorušice se upotrebljavaju u industriji i proizvodnji senfa koji se pravi od ostataka gorusice poslije cijeđenja njezina ulja. Ovo je isto tako i proizvod kojeg bi i Bosna i Hercegovina mogla da proizvodi, a ne da uvozi.
Za početak, ako već ne možemo da proizvodimo senf, možemo češće gorušicu stavljati u salamuru za kiseljenje krastavaca i ostalog kiselog povrca. GORUŠICA je najbolje biljno sredstvo za konzervisanje namirnica. Ne samo što se hrana dobro čuva, već je GORUŠICA i veoma ukusan i neškodljiv prirodni konzervans. Sjemenke GORUŠICE sadržavaju eterično ulje koje je nosioc njezinih ljekovitih osobina. Veoma je dobro uzimati prilikom raznih upala i kao efikasno biljno sredstvo protiv reume.

Hadži Rasim Habul

(Preporod) 
Podijeli