Austrijski mostrum Fritzl se činio kao “brižan djed”

 

    POLICIJA, zdravstveno osoblje, te svi koji su poznavali Josefa Fritzla se trenutno bore s nevjericom, te pokušavaju rasvijetliti sve dijelove zagonetke o tom austrijskom monstrumu koji je vodio dvostruki život više od dva desetljeća.

    Inače, austrijska policija nastavlja ispitivanje 73-godišnjeg monstruma koji je 24 godine u podrumu držao zatočenu svoju kćer Elisabeth, te ju konstantno silovao i zlostavljao. Elisabeth je sa svojim ocem začela i rodila sedmero djece, od kojih je jedno umrlo nedugo nakon rođenja 1996. godine.

Fritzl je priznao zločine u koje spada i spaljivanje tijela umrlog novorođenčeta. Kriminalisti žele utvrditi sve okolnosti ovog stravičnog zločina kao i pronaći odgovor na pitanje kako je moguće da tijekom protekle 24 godine nitko nije znao što je poremećeni Josef Fritzl radio svojoj kćeri.

"Brižan djed"

Oni koji su ga poznavali, opisali su ga proturječnim pojmovima, pa tako ispada da je bio – prijateljski raspoložen, povučen, arogantan, pa čak se doimao i kao brižan djed.

"Ono što je posebno zapanjujuće jest taj hladan, sociopatski dodatak koji je Josepha Fritzla vodio godinu za godinom , koji mu je omogućavao da hladnokrvno skriva zločine" izjavljuje psihologinja Kristina Downing-Orr, te dodaje kao se čini da nije pokazivao nikakve znakove žaljenja, ni mrvu empatije prema kćeri, unučadi, te ženi.

Djeca su bila normalna i vesela

Downing-Orr također vjeruje kako je zatočio kćer, jer se bojao da će s navršenih 18 godina htjeti izlaziti s dečkima, te da će nekom reći za njegovu užasnu tajnu, pa ju je tako zatočio, te zaključuje "sva sreća da su slučajevi takve sociopatske metodologije izrazito rijetki".

Također, djeca koja su išla u školu s onom koje su odgajali Josef i Rosemarie kažu kako su mislili da je njihova majka mrtva, što su im i sama Fritzlova djeca potvrdila, a inače ih opisuju kao normalne i vesele.

"Kakva je to majka koja napušta svoju djecu"

Jedna mještanka gradića Amstettena, u kojem se događao stravičan zločin izjavila je za austrijski list Kurier kako je u Fritzlu vidjela brižnog djeda koji čini sve za svoju unučad, dok se sama, kao i ljudi u mjesto pitala "kakva je to majka koja je pobjegla od djece, kako ih je mogla ostaviti?".

Erika Manhalter, koja živi koju kuću podalje "kuće strave i užasa" također za Kurier izjavljuje kako je odrasla sa "gospodinom Fritzlom", no zaključuje: "mislili smo da je to obitelj kao i svaka druga, no, čini se da ne možeš čitati ljude."

A.P.
Foto: Bild

Podijeli