Invazija “podlih crva” u Jemenu

 

    Kao u filmovima strave i užasa, ženka ovog crva polaže 250-300 jaja u ljudsko meso. Kad osjetite da vas to zasvrbi, ne smijete se počešati, ma šta bilo, jer ćete time samo utjerati jaja dublje u meso što može prouzrokovati oštećenje tkiva, pa i smrt.

 

Ako vam se čini da je ovo što čitate pretjerivanje, niste u pravu.

Kad se ovi crvi "zakače" za tijelo čovjeka, jaja koja polože nakon sedam dana porastu i tada su u stanju da polože do 4.000 novih jaja.

Jemen se susreo sa invazijom ovih potkožnih crva u tolikoj mjeri da je država morala potražiti međunarodnu pomoć. Delegacija stranih zemalja sastala se u Beču da sagleda situaciju i nađe način da se izbori s ovim napastima.

Crvi ne predstavljaju problem samo za ljude, već i za stoku.

"Oko 20.000 slučajeva inficirane stoke je zabilježeno," rekao je Mansoor AlQadasi, generalni direktor Veterinarske laboratorije. "To su većinom ovce i koze." Uz povećanje cijena hrane i više stanovnika koje treba hraniti, to je jedan od gorućih problema koji onemogućava normalan tok života ovdašnjih ljudi, prenosi International Atomic Energy Agency.

Nadaju se da će međunarodna zajednica poslati pomoć da se ovi ljudi spase od napasnih i opasnih crva, kao što je poslala pomoć Libiji 1988. godine.

(Sarajevo-x.com)

 

Podijeli