Obilježen dan škole u Donjem Kamengradu

Nizom kulturnih i sportskih aktivnosti u četvrtak (15.05.2008) obilježen je dan škole „Skender Kulenović“ u Donjem Kamengradu. Uvodnu riječ kazao je direktor ove obrazovne ustanove Jasmin Mujačić koji je prisutne pozvao na učenje fatihe pred dušu šehida a zatim svoje izlaganje nastavio osvrnuvši se na historijat škole.

Historijat škole

                Osnovna škola D. Kamengrad osnovana je 1951. godine rješenjem sreza Prijedor.

Od 1963. godine škola se tretira kao centralna škola Donji Kamengrad, kojoj pripadaju područne škole: Suhača, B.Milanovac, Gornji Kamengrad, Grdanovci, D.Milinkovići. Do 01.09.1965. nastava se izvodila u prostorijama Zadružnog doma koji niti po higijenskim ni po pedagoškim kriterijima nije zadovoljavao postojeće standarde. 01.Septembra 1965. godine napravljena je nova zgrada koja je potpuno zadovoljavala tadašnje uslove. Školske 1979./1980. godine zbog naglog povećanja broja učenika otvara se novi dio zgrade. Novoizgrađeni objekt sadržavao je još 4 učionice, sanitarni čvor i biblioteku. Škola je za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovine nastavila sa radom mijenjajući ime u OŠ „Branko Æopić“, pod kojim je funkcionisala je do 1995. godine. Škola je ponovo počela sa radom poslije oslobađanja Sanskog Mosta odnosno 15.11.1995. godine po naredbi općinskog načelnika. Nastava se izvodila u kafiću „Amadeus“,a koju je izvodio nastavnik Jahić Mehmed u nepodjeljenom odjeljenju od I-VIII razreda, vjeronauku je izvodio vjeroučitelj Hodžić Besim. Školske 1996./97. godine naredbom općinskog načelnika za direktora škole je imenovan Jahić Mehmed, a školska zgrada je adaptirana u roku od 90 dana kako bi ispunila minimalne uslove za rad.

2danskole.jpgDanas škola ima 19 odjeljenja razredne nastave i 10 odjeljenja predmetne nastave u kojima ukupno 489 učenika pohađa nastavu, a upošljava ukupno 46 lica. Pored centralne škole nastava se trenutno obavlja i u područnim školama Husimovci, Gornji Kamengrad i Èirkići. Na općinskim i kantonalnim takmičenjima učenici ove škole su postigli zapažene rezultate.

                U razgovoru za naš portal direktor škole „Skender Kulenović“, gosp. Jasmin Mujačić je istakao kako se u ovoj godini mnogo radilo na uređenju škole, između ostalog rekonstrukcija sportske dvorane, toaleta, uređenje i osvjetljavanje školskog dvorišta, uvođenje grijanja i ograđivanje dvorišta u PŠ Husimovci, dovođenje pitke vode u PŠ Èirkići itd.

 

                Program je nastavljem bogatim kulturnim sadržajem koji su izveli učenici ove škole, nakon čega su odigrani sportski susreti između učenika škole i susjedne škole iz Fajtovaca. Nakon ove utakmice uslijedila je zanimljivija odbojkaška utakmica koju su odigrali nastavnici ove dvije škole.

                Program je završen prigodnom zakuskom a ovoj svečanosti su prisustvovali i mnogi općinski i te prosvjetni radnici sa posdručja Sanskog Mosta.

{gallery}danskole{/gallery}

Podijeli