Džamija sa 4 munare; Jedina u Bosni i Hercegovini

1

 

   

Jučer

(23.05.2008.) je  haremu Hamzibegove džamije upriličena najavljivana svečanost povodom izgradnje dvije munare Braće Bišćević na ovoj lijepoj džamiji. Svečanosti su pored mnogobrojnih posjetilaca koji su napunili Hamzibegovu džamiju za vrijeme džume namaza, prisustvovali i Naibu reis hfz. Ismet ef. Spahić koji je u svojoj hutbi govorio upravo o važnosti činjenja dobrih dijela u smislu izgradnje Allahovih kuća, džamija te kulturi vakufa u Islamu.

Učešće u samom programu su također uzeli i muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić, koji je uputio iskrene čestitke vakifima i ovom prestižnom Medžlisu, zatim glavni imam MIZ Sanski Most prof. Husein ef. Kovačević svoje obraćanje je usmjerio na ratni period i ne baš lijepe trenutke koje je pretrpjela Hamzibegova džamija, te je tom prilikom javno i spomenuo one koji su neposredno učestvovali u njenom rušenju u protekloj agresiji na BiH 1992. godine. Da su šehidi vječno živi govori i ovaj današnji dan u kojem o njihovoj vječnosti svjedoće njihova trajna dobra poput ove dvije munare, dvojice šehida, između ostalog je kazao načelnik Sanskog Mosta dr. Sanjin Halimović. Ovom nesvakidašnjem skupu se obratio i sam vakif dr. Nedim Biščević koji je ovom prilikom kazao: Prije svega zamolio bih dragog Boga da nas sviju nagradi što smo se u ovolikom broju skupili da zajedničkom dovom obilježimo završetak dviju munara ove prelijepe Hamzibegove džamije. Poznato vam je, da sam ja sa svojom majkom i suprugom, ispoštovao zavjet, odnosno nijet svoga oca rahmetli Faika Bišćevića, te u ime dragog Boga, a pred dušu svoje braće šehida dr. Harisa i Edina, dali sagraditi i uvakufiti ove dvije munare.

Moja plemita braća, uzorni sinovi… padoše od dušmanske ruke samo zato što su muslimani bili i što su svoju domovinu voljeli. Stoga sa halalom poklanjamo ovo zdanje i molimo Svevišnjeg da naš hairli čin u dobra djela upiše, a rahmetlijama – mome ocu i mojoj braći, podari viječiti Džennet.“ AMIN!

Nakon otkrivanja spomen ploča na munarama Braće Biščević prisutne je još jednom poselamio zamjenik Reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić uputivši čestitke vakifima i rukovodstvu Medžlisa na odličnim rezultatima i dobroj organizaciji i podsjetio sve sanjane na emanet kojem moraju odgovoriti zbog blagodati koje im je Uzvišeni Gosodar podario između ostalih i tu da ih krasi prva džamija u Bosni i Hercegovini koju čuvaju četiri vitka minareta. Nakon obraćanja Naibu reisa, predsjednik MIZ Sanki Most Mirsad ef. Spahić je vakifima uručio vakufnamu poslije čega je proučena i dova čime je završena ova jedinstvena svečanost.

            U povodu ove svečanosti, noć prije, u četvrtak između akšama i jacije, održana je i promocija djela „Knjiga razgovora“, autora Bajre Perve. Učešće u promociji su uzeli Mirsad ef. Spahić koji je bio i moderator ovog programa, zatim mr. Bilal ef. Memišević te sam autor gosp. Bajro ef. Perva. Mirsad ef. Spahić je ovom prilikom kazao”

Radostan i zadovoljan sam što u okviru svečanog obilježavanja završetka ovog hairli proekta, trajnog vakufa porodice Bišćević, izgradnje munara na ovoj prelijepoj Hamzibegovoj džamiji evo imamo i promociju Knjige razgovora 2, autora Bajre Perve.

 

       Sigurno je da u svoj svojoj raskoši ova Allahova kuća, kao i Bajrina knjiga, a što nikako nije slučajno, svjedoči nas, našu snagu, ali i naše stradanje i stasanje, našu prošlost, sadašnjost, naš identitet i kao garant svijetle budućnosti svagdanji prioritet.

 

       Inače, Bajro Perva je rođen u Jaseniku kod konjica. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. I uz Božiji dar za lijepo izražavanje i znanja koja je sticao na Institutu za novinarstvo u Beogradu i na «Orjentalistici» u Prištini, ali i radeći kao glavni i odgovorni urednik Zemzema, te kao urednik i voditelj na nekoliko BH radija, uključujući i emisiju «Emanet» na MTV «Igman» i Radiju Hajat, pokazao je i dokazao svu svoju vrijednost i talent. Do sada je objavio knjige: Olukmir, Pitat će me, Knjiga razgovora 1, Huk Neretvice i Knjiga razgovora 2. Posebno se kao pisac, pjesnik i putopisac afirmirao u Islamskoj informativnoj novini «Preporod», kroz koju je uglavno i predstavio intervjue sadržane u ovoj knjizi, njih 71,  sa osobama koje, slobodan ću biti i ustvrditi, predstavljaju reprezentativni uzorak iz vjerkog, duhovnog, sportskog, naučnog, kulturnog, političkog, humanističkog, diplomatijskog, ali i spolnog, dobnog, obrazovnog, profesionalnog i geografskog miljea.

Perva nam kroz odabir i gradaciju tema i sagovornika u ovoj knjizi o nepoznatom govorim na poznato, jednostavan i jasan način, naglašavajući da je shvatio i prihvatio činjenicu da je slab pisac koji piše samo nekom i slab govornik koji govori svakom. S pravom jedan od njegovih recenzenata prof. dr. Mirsad D. Abazović napisa: «…Svako ko bude čitao retke ove zbirke intervjua, uvjeren sam da će im se vraćati u višee navrata. Neko da bi upamtio pokoju lijepu misao. Poneko da potvrdi ono što već zna iz pojedine oblasti, ali i da provjeri šta ne zna pa i o onome šta mu je osnovno zanimanje. Neko da ponešto i ospori, jer i onaj što je dao intervju o nečemu, možda što-šta ne zna ili nije dovoljno kompetentan za razgovor o temi o kojoj je pristao davati javno mišljenje. Poneko da se ne složi ni s čim šta je napisano, uz poriv da se javno očituje sa svojim mišljenjem na istu temu (ili sve teme). Dakle, ravnodušnih neće biti, a to govori o vrijednosti ove knjige, te o tome da će ona dugo dugo živjeti.»

 

       Sigurno je razlog više da pročitamo ovu knjigu i to što pored ostalog u njoj autor o prilikama i neprilikama u Sanskom Mostu razgovara sa našim uvaženim glavnim imamom, Prof. Husein ef. Kovačevićem…

 

  Ovu knjigu možete kupiti u našoj knjižari ili direktno od autora o čemu možete saznati  OVDJE!

Podijeli