Obilježeni Dani Galaje

 

     Pred više hiljada građana sanske i susjednih općina, te visokih zvanica iz političkog, vjerskog i javnog života opčine Sanski Most, Unsko – sanskog kantona, te Fedeacije i države Bosne i Hercgovine, u proteklu subotu je održana tradicionalna manifestacija „Galaja 2008“ , kojom je obilježena šesnaesta godišnjica Dana otpora općine Sanski Most.

 Dan prije, u petak, u organizaciji Medžlisa IZ Sanski Most našehidskom mezarju u Vrhpolju proučen je yasin i kelime i tewhid pred duše šehida koji su svoje živote položili u ovoj odlučujućoj bici.

Prije početka manifestacije u šumi Galaja, delegacije su posjetile mezar Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora u ovome kraju. Keranović se hrabro suprotstavio agresorskim vojnicima koji su ulazili u selo Hrustovo kojom prilikom je izgubio život. Istaknuto je kako njegovo herojsko djelo ne smije nikad pasti u zaborav.

Kako je rečeno na historijskom satu na Galaji, krajem maja i početkom juna 1992. godine, kada je opstanak bošnjačkog naroda bio u potpunosti ugrožen i kada je bošnjački narod bio potpuno obespravljen, ponižavan, tučen, silovan, mučen i ubijan, na Galaji su ustali su najbolji sinovi bošnjačkog naroda iz Vrhpolja i Hrustova, iz sanske i općine Ključ, da brane čast i ponos naroda i svoje jedine domovine. Te samoorganizirane jedinice  dobrovaljaca Petriotske lige će kasnije postati okosnica formacija iz koje će se iznjedriti Armija Republike Bosne i Hercegovine u pravednoj borbi za slobodu i opstanak, za pravo na život na svijim vjekovnim ognjištima. Prisutnima se u svojstvu domaćina obratio Ismet Saleševiić, predsjednik Mjesne zajednice Vrhpolje, koji je naglasio  da  posebne pozdrave i riječi dobrodošlice, u ime organizatora upućuje onim borcima i njihovom porodicama koji su tih teških, ali i slavnih dana ratne 1992. godine bili na Galaji i uzeli oružje u ruke da se bore za svoj narod i domovinu. On je najavio realizaciju nekoliko projekata na uređenju lokaliteta Galaja. Mnogi od pripadnika Patritske lige iz tog perioda dali su svoje živote na putu do slobode i povratka kući širom ratišta u Bosni i Hercegovini. Brojne delegacije su  položile cvijeća na spomenik palim borcima učesnicima Galaje 1992. godine, a učenjem fatihe odana je počast ovim bosanskim velikanima.

O značaju obilježavanja „Dana Galaje“ su govorili načelnik općine Ključ, Bajazit Hadžić, zatim Amir Hadžić, ministar obrazovanja, kulture i sporta u Vladi Unsko – sanskog kantona, te načelnik općine Sanski Most, Sanjin Halimović, koji je istakao da ova svečanost čvrsto potvrdjuje da se Galaja i ono što se na njoj dogadjalo ratne 1992. godine nikada neće i ne smije zaboraviti što potvrdjuje i općinska Odluka o obilježavanju značajnih dana i manifestacija u koji je uvršten i ovaj dogadjaj koji će se i ubuduće održavati prve subote u junu mjesecu.

Prisutnima se obratio i Ifet Hukanović prvi komandant Patriotske lige ovog kraja i nosilac najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, danas viječnik u općinskom vijeću Sanski Most.

I ove godine, najviše apluza od prisutnih dobio je legendarni komandant Ključko – Sanske udarne brigade koja je branila ove prostore, a kasnije komandant 510 brigade u sastavu 5. Korpusa Armije R BiH, Amir Avdić.

Na historijskom satu na Galaji je izveden i bogat kulturno zabavni program u kojem su učestvovali učenici Osnovne škole Vrhpolje, Kulturno umjetnička društva Koraza iz Donje Ljibije i Sanski biseri, te Ibri Selmanović i Tufica Veletanlić sa bendom i Veljun..  Kao i svih predhodnih godina,  svečanost se održala pod pokroviteljstvom općine Sanski Most, a u organizaciji sanskog Udruženja veterana i demoblisanih boraca Armije BiH i Mjesne zajednice Vrhpolje, te javne ustanove Kult media.

(sanskimost.gov.ba)

Podijeli