Najmlađa sveučilišna profesorica na svijetu

      O Aliji Sabur američki mediji već godinama izvještavaju. Kada joj je bilo deset godina ova je djevojčica bila najmlađa studentica u Americi, a četiri godine kasnije postala je najmlađa djevojka koja je završila fakultet. Diplomirala je primijenjenu matematiku na sveučilištu Stony Brook. S osamnaest godina doktorirala je građevinarstvo.  

Alia Sabur ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmlađi sveučilišni profesor u povijesti. Oborila je gotovo 300 godina stari rekord kojeg je 1717. godine postavio Colin Maclaurin, škotski matematičar i student Isaaca Newtona, koji je postao profesor u 19.-oj godini

     "Postići Guinnessov svjetski rekord bila je zaista velika čast – biti među takvim uglednicima poput bivšeg rekordera, Newtonovog "čuda" od studenta i izuzetno uspješnog matematičara koji se spominje u svakom udžbeniku matematike. Učinit ću sve što je u mojoj moći da nastavim tu tradiciju."

     Aliji je bilo 18 godina kad je dobila posao na sveučilištu Konkuk u Seulu u Južnoj Koreji na katedri za prirodnih znanosti. Kaže da joj podučavanje studenata koji su stariji od nje nikada nije predstavljalo problem.

     "Moji su kolege na seminarima uvijek bili stariji od mene, kao i danas moji kolege na radnom mjestu. Sad sam se na to nekako već navikla. Uglavnom, kada ljudi shvate da stvarno znam svoj posao, razlika u godinama obično ne predstavlja problem."

     Prošlog je semestra Alia predavala četiri kolegija iz matematike i fizike na sveučilištu Southern u New Orleansu. Kaže da zaista uživa predavati i da ju to ispunjuje. A predavanjem na njuorlinškom sveučilištu željela je doprinijeti naporima u obnovi grada nakon uragana Katrina.

      Na južnokorejskom sveučilištu Konkuk Alia će raditi na istraživanju iz domene nano tehnologije, kojem je cilj pronaći nove lijekove i učinkovit tretman za svakojake bolesti. Alia Sabur se nada da njezin primjer pokazuje da su djevojčice isto tako dobre u matematici i prirodnim predmetima kao i dječaci.

     "Nadam se da ću biti uzor ostalim djevojčicama i da ću ih nadahnuti da se odluče na prirodne znanosti kako bi i one mogle dokazati istu stvar, kao i da ne morate biti čudak ili štreber da bi bili uspješni u tim predmetima."

     Alia kaže da uspjeh duguje svojim roditeljima. Njena majka, Julie Sabur, kaže da su se ona i njen suprug trudili što više je ohrabriti da radi sve ono što je zanima. "Pustili smo je da sama otkriva svoje interese, nismo joj nametali naše," kaže Julie Sabur.

     Dodaje da su ona i njen muž prepoznali da je njihovo dijete iznimno inteligentno još dok je bila beba. Alia je počela govoriti i čitati s osam mjeseci, a uvijek je imala izvanrednu sposobnost razumijevanja i procesiranja informacije, kaže njena majka. U dobi od deset godina preskočila je osam godina osnovnog obrazovanja, prešavši iz osnovne škole direktno na fakultet. Iste godine počela je studirati i klarinet na uglednom konzervatoriju Juilliard School of Music, i debitirala kao solistica s orkestrom kad joj je bilo 11 godina. Njena majka dodaje: 

     "Alia je uvijek cijenila velike glazbene majstore s kojima je imala sreću raditi. Mislim da je možda malo zaplašena činjenicom što su oni tako savršeni i iskusni glazbenici, no glazba i znanost prelaze dobne granice."

     Alia Sabur kaže da joj se sviđa život u Južnoj Koreji, zemlji koju nikada prije nije posjetila. Nada se da će i tamo poslužiti kao uzor mnogim djevojkama i nadahnuti ih da studiraju prirodne znanosti, te potaknuti veću međunarodnu suradnju među sveučilištima i njihovim studentima.

(www.voanews.com) 

Podijeli