MUBAREK MJESEC RAMAZAN

sunset_on_ramadan_2.jpg sunset_on_ramadan_2.jpg

Hvala Allahu dž. š. Gospodaru svih svjetova, Milostivom, Samilosnom. Vladaru Sudnjeg dana. Salavat i selam na Njegovog poslanika i miljenika Muhammeda a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe, te na sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Nastupio nam je časni i blagoslovljeni mjesec ramazan. To je mjesec Allahove milosti, mjesec u kome se dobra djela posebno vrednuju.

Ramazan je mjesec posta, mjesec tevbe ili iskrenog pokajanja. To je mjesec nade za svakog čovjeka koji dobru teži.

Ramazan je mjesec odricanja u ime Allaha dž.š., mjesec u kome kroz mnogobrojne ibadete dokazujemo svoju ljubav prema Milostivom, koji nam opet zauzvrat nudi blagodati Dženneta prelijepog.  U ovom mubarek, blagoslovljenom mjesecu počela je objava Kur'ana plemenitog, koji je uputa, svjetlo i spas za sve ljude do Kijametskog dana.

                U ramazanu se nalazi noć Lejletul kadr koja je vrjednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći. Vrjednija je zbog obilja Božije milosti koja se spušta u toku te noći tražeći one koji su najpredaniji i najiskreniji u svojim ibadetima.

Ramazan je vrijeme međumuslimanskih susreta koji se iskazuju kroz zajedničke iftare, namaze, mukabele i zajedničke dove upućene ka onome koji ih rado prima i kabul čini.To nam je šansa da se izmirimo sa bližnjima, da oprostimo jedni drugima, da pružimo ruku svome bratu muslimanu i sretni i radosni dočekamo naš najveći blagdan mubarek bajram.

Ramazanske čari, njegove ljepote i radosti treba doživjeti i osjetiti. U tim danima muslimani se obogaćuju smislenijim sadržajima kako u pogledu vjerskih sadržaja tako i u pogledu društvenih i kulturnih.

U ovome mjesecu nafila se vrjednuje kao farz u nekom drugom mjesecu, a farz se vrjednuje kao sedamdeset farzova mimo ramazana.

Božiji poslanik Muhammed a.s. kroz mnogobrojne hadise ukazivao je svojim ashabima na značaj, vrijednost i važnost mjeseca ramazana za svakog muslimana. Podsticao ih je i bodrio da ustrajni budu kada su u pitanju ibadeti, ali i lijepi međuljudski odnosi.

Poslanik nam reče da pored obaveznih ibadeta uz ramazan posebno praktikujemo četiri stvari, dvije sa kojima ćemo zadovoljiti svoga Gosdpodara, a dvije bez kojih mi nikako ne možemo. Dvije sa kojima ćemo zadovoljiti svoga Gospodara su neprestano ponavljanje kelimei šehadeta i istigfara, a dvije bez kojih mi nikako ne možemo jeste da molimo Allaha dž.š. za dženet i da tražimo spasa za sebe od džehenemske vatre, čije gorivo će ljudi i kamenje biti.

Prva trećina ramazana je poznata u hadisima Božijeg poslanika kao trećina Božije milosti, druga je poznata kao trećina Božijeg oprosta, a treća trećina je poznata kao trećina u kojoj Allah dž. š. oslobađa Svoje robove džehenemske vatre.

Ono po čemu se ramazan između ostalog razlikuje od drugih mjeseci jeste post, treća islamska dužnost za koju Allah dž. š. obećava posebnu nagradu. Poznato nam je da se post sastoji od sustezanja od jela, pića i nekih drugih tjelesnih inače dozvoljenih užitaka od zore do zalaska sunca.

Ali imajući u vidu glavni razlog zbog kojeg je post propisan, a to je je bogobojaznost, svaki vjernik je dužan da svoju dušu i tijelo oplemeni, da bude zadovoljan i da radi dobra djela koja će ga približiti njegovom Gospodaru. Vjernik je dužan da ostavi pohotne strasti te da ih savlada nadajući se nagradi obećanoj.

 Kao takav on će osjetiti plodove svoga posta već u prvim danima mjeseca ramazana. Post ni u kojem slučaju ne bi smio biti puko gladovanje, već je post mnogo više od toga. Post je svojevrsna škola moralno-odgojnog karaktera koja čovjeka uči kako da bude bolji vjernik, ali i korisniji član svoje zajednici.

 Obaveza postača jeste da govori i radi samo ono što je dobro i pohvalno.

Postom čistimo svoje tijelo, postajemo zdraviji, ali postom čistimo i svoju dušu, a samo čista duša može kušati dženetske užitke.

Ako ovo ne postignemo svojim postom lišeni smo najljepših plodova našeg posta i nisam siguran da ćemo osjetiti ljepotu i užitak ovog plemenitog ibadeta, već možemo biti od onih koje Poslanik a.s. spomenu u svome hadisu kada reče da ima postača koji od svoga posta nemaju ništa drugo osim gladovanja. Da nas Allah dž.š. toga sačuva.

Moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da ukabuli naše ibadete koje činimo u Njegovo ime, započnim ovaj mjesec ramazan vjerujući u našeg Gospodara i nadajući se Njegovoj nagradi i neka nam uvijek na umu bude hadisi kudsijj u kojem Uzvišeni kaže: "Svaki ljudski posao se nagrađuje i vrjednuje od deset do sedam stotina puta osim posta. Post pripada Meni i ja za njega posebno nagrađujem."

Podijeli