Ramazan u Sanskom Mostu

          Hvala Uzvišenom Gospodaru, Allahu dž.š., koji je iz obilja svoje milosti podario čovjeku jedan mjesec u godini, mjesec čija prva tečina je MILOST, druga OPROST a treća SPAS. Mjesec ramazan radost je vjerničkim srcima koja su željna milosti Božije poput ispucale zemlje kada kišu priželjkuje.

To je mjesec Kur'ana, teravija, zajdničih iftara, druženja i svega što u sebi nosi ljepotu. Ove godine u našem Medžlisu teravih – namaz će se klanjati na 32 mjesta. Kao i prethodnih godina, Medžlis IZ Sanski Most je ramazanske aktivnosti obogatio raznovrsnim sadržajima. Učenice medresa i studentice islamskih fakulteta će u svim džematima u toku ovog mubarek mjeseca održavati predavanja za žene. Svake večeri, iščekujući akšamski ezan koji oglašava prekid posta, svi vjernici i vjernice će biti u prilici slušati korisna predavanja o raznim islamskim temama, koja putem lokalne radio stanice (Radio Sana) održavaju imami našeg Medžlisa. Putem istog radija svaki dan će biti održavan i ramazanski kviz za najmlađe a pobjednici ovog kviza bit će nagrađeni sa dva iftara u Hamzibegovom restoranu u krugu istoimene džamije. U toku mjeseca ramazana Medžlisu IZ Sanski Most su najvljene i posjete profesora iz Medrese Džemaludin ef. Èaušević iz Cazina te profesori Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog koji će u određenim džematima održati prigodna predavanja kao i prisustvo muftije bihaćkog, prof. Hasan ef. Makića.

         Mjesec Allahove milosti je i mjesec kada čovjek treba da pokaže svoju milost prema drugima. Tako je firma D.O.O. Hajrat u saradnji sa MIZ Sanski Most pobrinila se da mnogi ovaj mubarek mjesec dočekaju spremno podjelivši nekoliko paketa sa osnovnim kućnim potrebštinama onima kojima je takav vid pomoći neophodan. Molimo Allaha dž.š. da nam da snage da ispostimo predstojeće dane mjeseca ramazane i učinimo što više dobra za ovaj i Budući svijet. Amin !Ramazan šerif mubarek olsun!

Podijeli