Nek mirišu avlije

    Bajram je kod Bošnjaka vjerski, porodični i nacionalni praznik. To je razlog da su bosanski muslimani posebno vezani za ovaj blagdan. Bajram je blagdan posebne radosti koju osjeca svako ko ima i onu najtanju nit koja ga povezuje Islamom. Èak i oni koji nisu tako privrženi džamiji i aktivnom islamskom životu u dane bajrama osjećaju se muslimanom i Bošnjakom.  

Zasigurno postoje i dobri razlozi što je to tako. Bajram nam dolazi svake godine nudeći nam priliku da se preispitamo, da sagledamo svoje stanje, da naučimo o sebi, o svome Stvoritelju, o svojoj vjeri. Ramazanski bajram je vrijeme da se upitamo koliko smo daleko, a koliko smo blizu našem Gospodaru? To je vrijeme da se zapitamo da li smo svoju dušu oplemenili lijepim svojstvima. Da li smo naučili da cijenimo iskrenost, plemenitost, darežljivost, lijepo mišljenje o drugim muslimanima i muslimankama. Da li smo naučili da upravljamo samim sobom, svojim strastima, svojom dušom ili smo izašli iz ramazana kao robovi svojih duša i prohtjeva.  Allah Uzvišeni kaže: „Uspjeće samo onaj ko dušu svoju očisti i ko spomene ime svog Gospodara i namaz obavi“ Ramazan je bio vrijeme za čisšćenje duše i blago onome ko je uspio da je očisti od svih onih loših osobina koje se nalaze kod svakog nas. Blago onome kome Allah omogući da očisti svoju dušu od zavidnosti, od oholosti, od laži, ogovaranja, lošeg misljenja o drugima, licemjerja, i dr. duševnih bolesti. Razumijevajući Islam i živeći prema njegovim načelima primječujemo da u ovoj uzvišenoj vjeri svaki propis ima svoj smisao i svoju svrhu. Islam je jednostavna i svrhovita vjera, vjera za čovjeka, adekvatna njegovoj naravi. Nakon mjesec dana borbe protiv samoga sebe, protiv svoga nefsa, nakon mjeseca provedenog u ibadetu, nakon klanjanja teravija, svih tih iftara i sehura Allah nam poklanja ovaj dan kako bi se mi radovali svojoj pobjedi.

Bajram u duhu bošnjačke tradicije

 Bosanski bajrami imaju dimenziju veće svetosti i posebne tradicionalne obicaje i obrede koji u cjelini taj blagdan izdvajaju od drugih dana. Uglavnom bajramski blagdan karakterišu posebne pripreme u porodicama kao što su, biranje i priprema najljepše odjeće za te dane, samo jutro bajram kod veći bošnjačkih porodica počinje buđenjem u zoru kada muški članovi porodice svečano obućeni i namirisani odlaze na „rani sabah“ u svoju džamiju gdje polije klanjanja sabah namaza slušaju prigodno predavanje i savjetovanje svoga imama prigodno ovoj prilici i ovom prazniku. To obično traje oko sahat vremena kada već nastupa vrijeme za klanjati bajram-namaz. Svi se uglavnom najradije sjećamo tekbira koje zajedno učimo koji svojim posebnim melodijskim izvođenjem bude sjećanje na djetinjstvo i na one koji više nisu s nama, tako da su nerijetko mu'minske oči orošene suzama. Bajram namaz također upotpunjava i posebna bajramska hutba prigodne tematike. Poslije samoga klanjanja bajram-namaza imam svima čestita bajramske praznike želeći sreću, zadovoljstvo i blagostanje u porodicama svojih džematlija a zatim same džematlije također čestitajući jedni drugima izražavaju želje za svakim dobrom u narednom periodu. U ponekim krajevima Bosne i Hercegovine  ovi trenuci su popraćeni i upotrebom pirotehničkih sredstava kako bi se dodatno istaknula svečanost i radost bajramskih blagdana. Tamo gdje imaju uvjeti popije se i zajednička bajramska kahva uz baklavu ili neki drugi tradicionalni kolač. baklava.jpgPoslije slijedi odlazak kući gdje ženski dio porodice također svečano obučen za bajramske praznike dočekuje svoje muške članove porodice i čestitaju im bajram, u nekim porodicama još uvijek se zadržao običaj ljubljenja ruke svojim starijim članovima porodice (didu, ocu, majci…) Svakao istog dana slijedi i porodični „bajramski ručak“ na kom se obično serviraju tradicionalna bosanska jela. Drugi dan bajrama je obično u večini krajeva organiziran na način da se posjete mezaristani i mezari bližnjih gdje se učenjem fatihe prisjećamo svojih najmilijih koji su umrli.

U Bosni i Hercegovini odlukom Rijaseta IZ drugi dan bajrama je ujedno i Dan šehida kad se organizovano ili pojedinačno posječuju šehitluci. Također tog dana ili narednog obilaze se naše komšije, stari i iznemogli koje nema ko obići sa prigonim bajramlucima, odnosno obilazi se i dočekuje familija. Svakako treba preporučiti svima da bajram treba slaviti u skladu sa načelima naše uzvišene vjere Islama, dakle umjereno i bez upotrebe nedozvoljenih piča i hrane.

Uz molbu Allahu dž.š. da u zdravlju, sreći i rahatluku provedemo jedan od naših največih praznika od srca vam čestitamo bajramske blagdane uobičajenom muslimanskom čestitkom:

 Bajram šerif mubarek olsun!

Podijeli