Hasan Kaltak; 34 godine postio “učajluke”

 

Hasan Kaltak iz Okreča u Sanskom Mostu, je simpatični dedo kojeg su godine toliko izmorile da sada uglavnom po cijeli dan presjedi uz prozor porodične kuće, a najveću pažnju i brigu poklanja mu 26-ogodišnji unuk Enis, inače profesor islamske vjeronauke.

 

 Ovog Ramazana Hasan je napunio 87 godina. Kaže da je počeo postiti sa 7 ili 8 godina ne sjeća se tačno, ali bilo kako bilo ovaj čovjek na svome postačkom kontu ima preko 80 Ramazana i kako kaže, ovo mu je treći put da dočekuje ulazak Ramazana u ljeto. Èitav život Hasan se bavio zemljoradnjom, a nikad nije mrsio u dane posta bez obzira na težinu posla, vrućine i ostale okolnosti.

 Ali to nije kraj priče, jer ovog čovjeka s razlogom možemo zvati uzornim postačem ne samo zbog Ramazana nego i zbog podatka da je Hasan postio ”učajluke” (Redžeb i Ša'ban u cjelosti) 34 godine redovno. Učajluke je počeo postiti 1973. a 2006. godine završio je njegov tromjesečni post jer se ubrzo poslije razbolio i više nije mogao izdržati sva tri mjeseca, ali i ovog Ramazana posti i još, kako kaže, 6 dana Ševvala, ako Bog da. Jedne godine nije mogao ispoštovati svoju tradiciju, i to je jedini slučaj. Naime 1995. godine Hasan je sa još mnogima proveo 45 dana u Prijedoru u logoru. Obzirom na sve okolnosti, postiti nije bilo niti moguće niti preporučljivo. Ipak, ono što nam je svojim primjerom pokazao, vrijedno je svakog divljenja, i dostojno Allahove nagrade, ako Bog da.

Podijeli