Hutba Reisu-l-uleme u džematu Han Ploče

Allahu pripada sve što je na nebesima i na Zemlji! A meleki koji su u Njegovom stalnom prisustvu ne ohole se i ne umaraju se dok Mu služe (21:19) 

Draga braćo i sestre,
U zadnje vrijeme ljudima nešto znači kad ih se pita: „Mogu li vam  pomoći"? Međutim, ima nešto važnije i snažnije od toga. Umjesto pitanja: Mogu li vam pomoći"?, mnogo je važnije pitanje: „Mogu li vas poslužiti"? 
U Kur'anu Èasnom riječ "pomoć" upotrebljava se na više mjesta:
– Pomozite jedan drugoga u dobrom i  moralnom poslu, a nemojte pomagati jedan drugog u lošem i nemoralnom poslu… (5:2)
– Kogod potiče i pomaže Božju pravdu, zaslužuje blagoslov tog djela, a kogod potiče i pomaže ljudsku nepravdu, odgovoran je za svoje sudjelovanje u tome. Jer, Allah prati sve što se radi (4:85).
Nadalje, Kur'an nas uči da se stvarna pomoć ogleda u službi ili služenju ljudima. Jer, pomagati bez namjere da se služi Bogu Uzvišenom obično se temelji na neednakosti među ljudima.   Kad pomaže, čovjek je nadmoćan nad onim koji njegovu pomoć treba ili je traži. A onaj koji prima pomoć, osjeća se poniženim zbog svoje slabosti i nemoći. Veliki Gazalija je govorio: – Najniži stupanj pomoći je kad svog brata staviš na stepen podanika i kad mu pomažeš iz svog neželjenog viška… dok je najviši stupanj pomoći kad svog brata staviš ispred sebe i svojih potreba!
Kad pomažeš čovjeku u svojoj nadmoći a njegovoj nemoći, ti mu uzimaš više nego što mu daješ – uzimaš mu njegovu čast i dostojanstvo. Treba znati da mi ne pomažemo ljudima svojom nadmoći, već mi služimo ljudima svojom osobom, svojim znanjem i svojim umijećem, kojim nas je Uzvišeni Allah obdario. Sve što imamo, sve je dar Božji i, zato, sve što imamo treba da bude u Božjoj službi, a to znači u službi Božjeg stvorenja, čovjeka, koji ima svoju čast i svoje dostojanstvo. U stvari, poštivanjem časti i dostojanstva drugoga, vi poštujete svoju čast i dostojanstvo.  Služba je odnos između jednakih. Alejhisselam kaže: – Braća su kao dvije ruke koje peru jedna drugu!
Onaj koji misli da pomaže duži onoga kojemu pomaže, a onaj koji zna da  služi čovjeku, svjestan je da je jednak s njim i da to čini iz straha pred Bogom.
Zato oni koji su ovih dana preuzeli javnu službu, neka se boje Boga i neka se ne odnose prema ljudima kao prema svojim podanicima. Oni nisu na vlasti da im ljudi služe, već im je povjerena vlast da budu u službi čovjeka, svakog čovjeka bez razlike.  

Allahu Svemogući, osnaži nas da služimo samo Tebi i da budemo čovjeku na usluzi!
Allahu Sveznajući, nauči nas da budemo iskrena braća!
Allahu Milostivi, omili nam međusobnu ljubav i poštivanje!

Podijeli