Pred-premijera dokumentarni film ”Istina o bužimskim vitezovima”

 
Pred-premijera u Sanskome Mostu
Dana 10.10.2008. u večernjim satima, tačnije, sa početkom u 20h, na Dan općine Sanski Most, te u okviru ovogodišnje manifestacije ”10. Oktobar” – dana oslobođenja Sanskoga Mosta, Omladinski kulturni centar „Atis“ iz S. Mosta i Fondacija „Zlatni Ljiljan“, u gradskoj kino-dvorani su organizirali pred-premijeru dokumentarnog filma „Istina o bužimskim vitezovima“.

Zbog ograničenog broja mjesta, na pred-premijeru su, ovog puta, pozvane osobe iz društveno-političkog, vjerskog, poslovnog, te prosvjetnog miljea iz našega grada, ali i šire. No, zanimanje za film je bilo izuzetno, te je broj sjedišta, čak i pored unošenja dodatnih stolica u salu, bio premal da primi sve one koji su došli na pred-premijeru filma. Treba istaći da je među prisutnima bio i načelnik općine S. Most, dr. Sanjin Halimović, zatim, vodeći predstavnici i lokalni zastupnici političkih stranaka,članovi federalnog parlamenta, predsjednik Medžlisa IZ Sanski Most, glavni imam i imami drugih sanskih džemata, delegacija „bužimskih vitezova“ iz Bužima, predstavnici i pripadnici lokalnih boračkih organizacija, profesori i nastavnici, te drugi ugledni građani naše općine, ali i šire.
Prije samog početka projekcije filma, prisutnima se je obratio predsjednik OKC-a „Atis“ iz Sanskoga Mosta, Enes Hotić, koji je u kratkim crtama predstavio dotični film, kao i udruženje koje predstavlja, zahvalio se svima onima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovog filma, te za govornicu pozvao predsjednika udruženja „Izet Nanić“ iz Bužima, Nijaza Nanića. On je tom prilikom kazao nekoliko rečenica o samome filmu, a zatim je predstavio svoje udruženje. Govori oba govornika su popraćeni velikim aplauzima.
Prilikom same projekcije filma, na prisutnima se dala primijetiti velika pažnja i koncentracija, no bilo je i nekoliko prilika za gromoglasan smijeh publike zbog zanimljivih i nesvakidašnjih, ali u prvom redu istinitih iskaza govornika na platnu. Iako je je prezentacija filma trajala puna dva sata, nisu zabilježeni izlasci publike iz sale, što ukazuje da je prisutnima film bio itekako zanimljiv. Treba istaći i to da se je, kod prisutnih, dao primjetiti i izljev emocija kada je nastupio završni dio filma, u kojem se govori o oslobođenju Sanskog Mosta, kada su prikazivane, zbog radosti i nevjerice, uplakane majke, očevi i djeca, pri prvom susreta sa oslobodiocima, nakon nekoliko godina zatočeništva.
Nakon završetka filma, potrebu da se obrati prisutnima je iskazao i načenik općine S. Most, dr. Sanjin Halimović, koji je tom prilikom odaslao kratku, ali jasnu poruku, citiramo: ”Šta zaista kazati nakon ovog filma, osim, da smo kojim slučajem bili u prilici da pred-remijeru istog pratimo u Prijedoru ili Banjaluci!”
Smatramo da je pred-premijera filma bila više nego uspješna, te smo zadovoljni što smo i mi imali priliku da damo značajan doprinos u obilježavanju godišnjice oslobođenja Sanskog Mosta.

O filmu:
Dokumentarni film ”Istina o bužimskim vitezovima”, jeste film koji oslikava kompletan ratni put, u minijaturi, jedne od zasigurno najboljih i najhbrabrijih brigada Armije BiH, 505. MTBR. Ovo je film koji nam, po ocjenama mnogih, kazuje priču o brigadi koja je bila kičma 5. Korpusa Armija BiH.
Plod ovog dokumentarnog filma, jeste tijesna saradnja OKC-a (Omladinskog kulturnog centra) ”Atis” iz Sanskoga Mosta i Fondacije ”Zlatni ljiljan”.

U ovom dokumentarnom filmu, koji oslikava kompletan ratni put ove legendarne brigade, pojavljuju se adekvatni ljudi, komandiri i borci, koji po prvi put od završetka rata, pred kamerama govore o najistaknutijim bitkama koje su obilježile ratni put 505. MTBR, odnosno, o bitkama koje su bile presudne kada je u pitanju Unsko-sanski kanton. Film otpočinje sa kraćim historijatom grada Bužim, te nas vodi u nemilu ratnu 1992. godinu, u kojoj posebno naglašava momenat organiziranja otpora Srbo-četničkom agresoru kroz tadašnju TO.
Ovaj film nas vodi kroz četiri ratne godine, podsjećajući nas na herojsku borbu bužimskih vitezova, koja se je najbolje oslikala upravo na bitkama koje i tretira ovaj film, a od kojih je i operacija: ”Munja 93”, ”Autonomija”, ”Breza 94”, ”Grmeč 94”, kao i operacija ”Sana 95”.
Treba posebno istaći da je središte filma pripalo jednoj od zasigurno historijskih bitaka, koja je, sa aspekta agresora, trebala mnogo toga u njihovu korist da riješi, bitci pod nazivom ”Breza 94”. Uz pomoć dvojice komandira ”Gazija”, na mjestu samih događaja, urađena je rekonstrukcija bitke ”Breza 94”, koja zasigurno ni jednog istinskog patriotu BiH neće ostaviti ravnodušnim.
Film je posebno akcentirao lik i djelo legendarnog komandanta, rahmetli Izeta Nanića, dodijelivši mu zaseban dio u samome filmu, pod nazivom ‘’Vitez iz Bužima’’.
U ovome filmu, kroz cijelu priču se naizmjenično pojavljuje i ratni arhivski materijal, koji svjedoči autentičnost iskaza naših aktera, ali i daje poseban ”look” cijelome filmu.

Riječ autora, Enesa Hotića:
Bitno je istaći, da su osnovni motivi, koji su utjecali da ovaj film ugleda svjetlo dana, bili na neki način rezultat naših vjerskih ubjeđenja, ali i potrebe, da pokušamo bar jedan djelić te herojske borbe ove viteške brigade otrgnuti od zaborava, i na taj način, generacijama koje dolaze, ostaviti u emanet neispričanu priču o bužimskim vitezovima. Naravno, bez nesebične pomoći i podrške moga prijatelja, ali i jednog od glavnih inicijatora ovoga projekta, pred. Fondacije ”Zlatni Ljiljan”, Semira Lokmića, ovaj film ne bi ugledao svjetlo dana.
Međutim, ovom prilikom se prije svega želim zahvaliti Uzvišenom Bogu, bez čije pomoći zasigurno ne bismo uspjeli realizirati ovaj projekat. Zatim, želim se zahvaliti našim prijateljima: Aganović Braci, Porić Nisvetu, Nanić Nijazu, ljudima koji su nam na putu realizacije ovog filma, bili zasigurno od velikog značaja. Želim se zahvaliti udruženjima ”Izet Nanić” iz Bužima, te Udruženju demobiliziranih boraca ”92 – 95” Bužim, kao i svim akterima, ljudima koji su govorili za ovaj film, te svim institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos da ovaj film ugleda svjetlo dana.
Naravno, ovom prilikom, ne mogu a da se ne zahvalim i Općini Sanski Most,  na čelu sa načelnikom, dr. Sanjinom Halimovićem, koja je i ovoga puta prepoznala opće interese nas Bošnjaka, i u tom smislu, pomogla i ovaj projekat.

Podijeli