Obilježena trinaesta godišnjica zločina u ”Sanakeramu”

 U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most, danas je obilježena trinaesta godišnjica zločina koji se dogodio u prostoru firme „Sanakeram“ u Husimovcima. Ovo preduzeće je u septembru i oktobru 1995. godine pretvoreno u koncentracioni logor za preostale nesrbe koji nisu protjerani s područja sanske općine.

Na današnji dan prije trinaest godina, neposredno prije nego što će jedinice Armije RBiH u oslobodilačkom pohodu ući u Sanski Most, u firmi „Sanakeram“ dogodio se zločin nad jedanaest logoraša koji su ranije zatočeni u prostoru ovog preduzeća. U tom trenutku u „Sanakeramu“ bilo je zatočeno oko 350 logoraša nesrpske nacionalnosti. Radilo se o rijetkim civilima koji nisu bili protjerani s ovih prostora.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su članovi rodbine ubijenih žrtava, preživjeli logoraši, pedstavnici općinske vlasti i viših nivoa vlasti te ugledni gosti. Prisutni su obišli prostorije u kojima su bili zatočeni logoraši te evocirali uspomene na period od prije trinaest godina.  Prisutnima se obratio i glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, inače pripadnik jedne od jedinica koje su oslobodile Sanski Most. On se u emotivnom govoru prisjetio strašnih slika ubijenih logoraša čija su se tijela nalazila u krugu „Sanakerama“.

Jedan od preživjelih logoraša, koji su bili zatočeni u Sanakeramu, bio je Ferid Burnić, koji se danas prisjetio teških trenutaka koje je proveo u to vrijeme. U prostor firme „Sanakeram“ danas je položeno cvijeće te učenjem fatihe odata počast ubijenim logorašima. Sa danas održanog skupa upućena je poruka da se zločinci odgovorni za ubistva i mučenja logoraša, a čija su imena poznata, konačno privedu licu pravde.  

Zlatan Èekić

(mojasana.ba)

Podijeli