Prve bolnice

Emevijski halifa Al-Velid podigao je u Damasku 706. godine prvu bolnicu u muslimanskom svijetu. Zbrinjavala je različite bolesnike uključujući slijepce i gubavce.

Oprema ove bolnice, njeno osoblje i organizacija služili su kao model za izgradnju kasnijih bolnica. Do 12. stoljeća bolnice su postale vrlo napredne institucije.

Sultan Al-Mensur je u Kairu 1285. godine dao za izgraditi najveću bolnicu do tada. Bio je to kompleks od četiri zgrade podignute oko vrta ukrašenog kolonadama, fontanama i zelenilom. Postojala su odvojena odjeljenja za različite bolesti kao i laboratorije, dispanzer, kuhinje, kupatila, biblioteka, mesdžid, učionica i posebno lijepo sređeno odjeljenje za mentalne bolesnike. Pacijentima koji su patili od nesanice izvođena je lagana muzika, profesionalni recitatori su im pričali priče. Bolnica je pružala usluge besplatno svima, bio muškarac ili žena, bogat ili siromašan, rob ili slobodan. Izliječenim pacijentima prilikom napuštanja bolnice darivana je određena suma novca da po povratku kući ne moraju odmah ići na posao.

(Preporod.com)

Podijeli