Djevojčica koja može podići 95 kg

 
Zoe Smith je najsnažnija djevojčica u Velikoj Britaniji. Ova 14-godišnjakinja ima tek 57 kilograma, ali ima tako snažne mišiće da uspijeva podići čak 95 kg.

Školarka koja živi u jugoistočnom dijelu Londona uvrštena je među najuspješnije britanske sportiste 2008. godine nakon što je na takmičenju u Indiji osvojila zlatnu medalju, saznaje Daily Mail.

Zoe je postavila i svjetski rekord za svoj uzrast podigavši ukupno 159 kilograma u tri pokušaja. Zahvaljujući njenoj iznimnoj snazi, jedna je od glavnih kandidatkinja za Olimpijske igre koje će se 2012. održati u njenom gradu.

"Bilo je nevjerovatno vidjeti moje ime među imenima velikana sa prošlogodišnje Olimpijade", prokomentarisala je Zoe listu najuspješnijih sportista 2008. "U početku sam mislila da je u pitanju neka greška i bila sam nervozna da bih ikome rekla, ali sam bila i nevjerovatno sretna kad se ispostavilo da je istina."

Kao i mnogi tinejdžeri, Zoe voli čokoladu, večernje izlaske, međunarodna takmičenja, a ne voli poraze, te horor filmove. Pohađa Townley Grammar School u Bexleyheathu. Ranije je bila gimnastičarka, a dizanjem tegova bavi se od 12. godine.

"Od mog prvog treninga, trener Andy Callard mi je rekao da imam prirodni talenat i snagu", kaže ambiciozna tinejdžerka.

(Sarajevo-x.com)

Podijeli