Hurma kruh pustinje

On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i PALME, i grožđe, i svakovrsni plodovi – to je doista, dokaz za ljude koji razmišljaju.

(Kur'an, En-nahl, 11)

 

Hurma ili datula je plod palme spomenute u gore navedenom ajetu u Kur'anu. I kod naše braće kršćana su prije bile veoma cijenjene, tako da su oko 1900. godine bile obavezna poslastica pri božiću, ali su danas neopravdano zanemarene i zamijenjene "modernom" nezdravom hranom. Hurme se, u naučnim krugovima, smatraju bogatim rudnikom minerala neophodnih za naš organizam. Poslanik, Muhamed, a.s. je hurmama kao hrani vjernika pridavao posebnu pažnju, a naročito u mjesecu ramazanu. Dragi Allah, palmu i hurmu kao palmin plod, spominje na više mjesta u Kur'anu i Obavještava nas da su hurme hrana stanovnika Dženneta. Zbog toga, trebamo sebi postaviti slijedeća pitanja:
– U čemu je "tajna" ove hranljive voćke?
– Je li moguće koristiti hurme kao lijek?
– Šta o hurmama kaže današnja nauka?
Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i nije čudo što se zovu i KRUH PUSTINJE. Današnja nauka kaže da hurme stimulišu maternicu trudnice i olakšavaju im porođaj. Hurme sadrže prirodni sećer koji se lahko apsorbuje i vari, pa je zato dobra za dječiji stomak. Hurma je hrana i lijek za djecu i zato ćemo spomenuti Poslanikov, a.s., običaj da usta novorođenčeta protrlja usitnjenim hurmama i time ga nahrani. Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih bolesti, pomažu u razvoju dobrih bakterija u stomaku i pomažu kod tvrde stolice.Sirup od hurmi dobar je kod bolesti srca i seksualnih problema. Hurme su idealna hrana za postače. Zapadni doktori savjetuju pacijentima koje liječe postom da post prekidaju voćem i vodom.
Kad bilo ko od vas hoće da prekine post, neka pojede hurmu, jer u hurmi je berićet, a ako ne nađe hurmu nek se napije vode, jer voda je čista.
Hadis Muhameda, a.s., prenosi Ebu-Davud

Iz ovoga vidimo da nas je naš Poslanik, a.s., uputio na dobro i to mnogo stoljeća prije "otkrića" zapadnih naučnika.Hurme sadrže različite tvari i zato su veoma hranljive. Hurme su i dobro biljno sredstvo protiv gojaznosti jer će smanjiti osjećaj gladi. U domacinstvu u kojem ima hurmi, nema gladi. – Hadis Muhameda a.s., prenosi Muslim
Hurme su dobre i za lijecenje jetre i one čiste organizam od otrova. U njima ima lijeka i za bolesti današnjice (sihra, opijenosti, zagađenost, narkomanije).
Ko ujutro pojede 7 osusenih hurmi,
tog dana mu ne mogu nastetiti
sihir i otrov. – Hadis Muhameda, a.s.,
prenosi Ebu-Davud
Naš Poslanik, a.s., je ovdje spomenuo broj 7. Ovaj broj ima veliku ulogu u svemiru, Kur'anu, Bibliji i dovoljno je spomenuti da je to prvi broj koji se spominje u Kur'anu. Zbog svih prethodno spomenuti ljekovitih osobina BERIÆETNE HURME, može se reći i da su hurme idealna hrana budućnosti čovječanstva. Znači, ako se osjećamo slabo, ne oklijevajmo da uzmemo 7 hurmi ujutro kao što je preporucio Božiji Poslanik Muhamed, a.s.


Hadži Rasim Habul
(preporod.com)
Podijeli