Progledala nakon 70 godina

Žena koja je na jedno oko bila slijepa još od perioda kad je bila tinejdžerka konačno je doživjela dan kad može jasno vidjeti. Nakon uspješne operacije očne mrene, 87-godišnja Beth Trubridge bila je oduševljena. Vid na desnom oku izgubila je kad joj je bilo 15, a kćerka Jane odvela ju je hirurgu Nicku Evansu, koji je otklonio ranije neuočenu duboko ukorijenjenu mrenu na oku.

“Bilo mi je oko 13 godina kad sam primijetila da ne vidim dobro. Nastavnici su bili veoma ljuti na mene jer niko nije znao da imam problem s okom. Do 15. godine više nisam mogla vidjeti na desno oko”, priča starica, inače penzionisana medicinska sestra.

Njena kćerka odvela ju je specijalisti nakon pokušaja da je registruje kao slijepu osobu, te joj je rečeno kako postoji mogućnost da doktori učine nešto za nju. Kada je ranije pitala za mišljenje, doktori su joj govorili da je prekasno, saznaje Telegraph.

“Svi su govorili da za nju nema nade. Čudno je sve vrijeme biti bez vida i onda ponovo progledati”, kaže suprug starice, 88-godišnji Donald Trubridge. “Drugačije je biti uz nju jer sad pomalo čita, razaznaje oblike, kretnje i boje. To je predivno.”

Operacija je izvedena prošlog novembra u bolnici u Devonu i starici je njome vraćeno 80 posto vida.

(Sarajevo-x.com)

Podijeli