Stiže Google Ocean za pretragu morskih dubina

Korisnici poznatog Google pretraživača uskoro će imati mogućnosti istraživanja morskih dubina i to udobno smješteni u svojoj dnevnoj sobi. Zahvaljujući naprednom softveru Google Ocean znatiželjnici će moći pretražiti nepregledno bogatstvo morskog svijeta, kao što sada pomoću Google Eartha istražuju kopno.
 

Naime, internet korisnici koji posjeduju ovaj softver već imaju priliku putovati po virtuelnoj planeti koju sačinjavaju milioni satelitskih snimaka planete Zemlje. Pretraživač Google Earth na tržište je izašao 2006. godine, a pomoću njega korisnici mogu zumirati ulice i zgrade u 3D formatu ili čak istraživati galaksije u svemiru.

Novi softver Google Ocean bit će predstavljen sljedeće sedmice na kalifornijskoj Akademiji nauka, a dizajniran je da pretražuje podmorske predjele. Kako saznaje Daily Mail, Google Ocean prikazuje i snimke morskih grebena te olupine potonulih brodova.

Na manifestaciji predstavljanja novog Google Oceana, koji se opisuje kao veliki iskorak u evoluciji Google Eartha, uz izvršnog direktora kompanije Erica Schmidta nastupit će i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država i borac za očuvanje prirodnih bogatstava Al Gore.

(Sarajevo-x.com)
Podijeli