Kad odrastem bit ću Salko dinamitaš (Halil Senusija)

dinamit
– Na samom početku, da otklonim nedoumice: s obzirom da je ovaj naslov već privukao gomilu lovaca na islamističke skandale, tipa novinara “neovisnih tjednika”, “nezavisnih sedmičnjaka”, “raskrinkavajućih TV emisija” i ostalog pseudonovinarskog šljama, morat ću ih razočarati konstatacijom da se radi samo o metafori. Žao mi je.

U staro dobro komunističko doba, doba bratstva i jedinstva, koje nam je otupilo svaki osjećaj za upute Uzvišenog Gospodara, umjesto Kur'ana, slušali smo:

“Zakleo sam se,

u bioskopu baš:

Kad odrastem bit ću

Salko dinamitaš.”


Stihovi na koje autorsko pravo polaže turbofolk grupa “Nervozni poštar” su smišljeni da budu vic. Nemaju neku duboku, skrivenu poruku, ali su meni pali na pamet u jednom od ovih dana “demokratskog klanja” Palestinaca. Dana krstaških ratova, koji, uz manje vremenske prekide, održavaju svoju tradiciju još od 10. stoljeća. Istina, danas na poprište ne doplovljavaju brodovi sa oklopljenim “vitezovima”, koji će da kolju sve što nije kršteno, nego je na poprište instalisan “Stvor” (The Thing), čija zadaća je zadaća oklopljenih “vitezova”, a metode još i gore i ubitačnije. I koji je u svojoj misiji u potpunosti ovisan o dotoku podrške iz demokratije. Osim “Stvora”, instalisana je i masa “gremlina” ili “stvorčića” u vidu smiješnih arapskih država koje aplaudiraju dok Palestinci biološki nestaju. Da sam u prilici da na takve stvari utičem, slijedeći put kad bi se jedna od tih tragikomičnih država pojavila u Bosni sa željom da nam naprave džamiju, rekao bih im: “Nemojte molim vas! Sve gradite samo džamije nemojte! Od vas nam džamije ne trebaju!”


Pali su mi na pamet ovi stihovi, jer definitivno svaki od nas, koji sada sjedi nemoćan da išta poduzme, u brizi i tuzi dok gleda kako dželati kidaju mlado dječje meso uz opravdanje da je svaka palestinska kuća magacin oružja, sada mora da donese odluku. Mora da donese odluku da ovo više neće dozvoliti. A kako? Princip je vrlo jasan i jednostavan. Princip obećava da će se palestinska tragedija prekinuti. Da će se prekinuti klanje nevinih ljudi. A princip glasi: organizovano raditi!


Da bi bio dobar musliman imaš obilje mogućnosti da tražiš Allahovo zadovoljstvo. Da klanjaš, da postiš, da obaviš hadž…. Ali sljedeći put kada Izrael odluči da obnovi svoj arsenal, te da stare i dotrajale bombe koje zauzimaju magacine treba da ustupe mjesto modernijim i sofisticiranijim, pa prema tome da se zračnim putem prebace Palestincima, tada ćeš opet sjesti u očaju i mirno gledati reprizu. A bit ćeš odgovoran.  Odgovorni smo jer smo slabi i ne možemo ništa da poduzmemo.


Kao pojedinac možeš da udijeliš mnogo zekata siromasima, da učiniš mnoštvo dobrih djela… Ali šta da uradiš sada?

title Tvoj zadatak je, sada, ne u bioskopu, nego pri ovom javnom prijenosu zločina nad Palestincima, da odlučiš čvrsto i da obećaš sebi i Allahu dž.š. da ćeš dati sve od sebe da ojačaš islamsko društvo. Da budeš jaka karika u lancu. Najjača. Da budeš cement koji će vezati muslimane, popravljati njihove odnose, podsticati ih na činjenje dobra, podsticati ih na organizovano djelovanje. “Allahova ruka je nad džematom”, rekao je Allahov Poslanik Muhammed, s.a.w.s. Budi faktor jedinstva među muslimanima koje šejtan potiče na nejedinstvo. I budi prvi. Sačuvaj svoje uho od slušanja omalovažavanja drugih i drugačijih muslimana. Neka ti musliman bude brat ne zato što čita iste knjige kao i ti, nego zato što sa sobom nosi šehadet. Svaki onaj koji ga nosi. I ne gubi vrijeme. Zapitaj se svaku večer pred spavanje šta si danas uradio za islam. Zapitaj se da li si koristio ljudima, jer Allahov Poslanik, s.a.w.s., je rekao: “Najbolji od vas je onaj koji je najkorisniji ljudima.” Gradi sebe i svoju porodicu i svoj džemat i budi poduzetan, ne čekaj da ti drugi predlože da uradiš dobro djelo! Zato počni i napravi svoj plan!


Kad izgradiš sebe i svoju porodicu i svoj džemat, svaki od vas koji ovo čita, budi siguran da je došlo vrijeme kada nam se stvari više neće dešavati nego ćemo se mi dešavati njima! Inšallah!


Napisao: Halil Senusija

Podijeli