Na Google Oceanu uočena Atlantida?

google_ocean

Putem programa Google Ocean otkrivena je silueta neobične mreže na morskom dnu za koju se sumnja da bi mogla prikazivati ostatke legendarne Atlantide.

Neobična slika morskog dna Atlantskog okeana nedaleko od kanarskih otoka prikazuje savršeni pravougaonik ispresijecan linijama za koje se pretpostavlja da su ulice davno potonulog grada iz legendi, Atlantide.

Slika se može vidjeti putem Google Oceana, a nalazi se na koordinatama 31 15'15.53N 24 15'30.53W, piše Telegraph, a pronašli su je historičari koji istražuju postojanje Atlantide, Dr. Charles Orser i Bernie Bamford.

Atlantida je, po grčkoj mitologiji, otok legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza.

Prvi put Atlantidu spominje starogrčki filozof Platon, koji kaže da je ona razorena prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom 9.400 prije njegovog rođenja.

U davna vremena, iza moreuza “Herkulusovi stubovi” (Gibraltar), zabilježio je Platon, prostirao se veliki otok koji se zvao Atlantida. Otok je imao površinu oko 154.000 kvadratnih milja, a na njemu je živjelo oko 20 miliona ljudi.

‘Plodne ravnice bile su ispresjecane mnogim kanalima, koji su služili kao vodeni putevi za prijevoz razne robe i poljoprivrednih proizvoda. O bogatstvu ove hipotetične civilizacije govori podatak da je njen glavni grad bio opkoljen visokim bronzanim zidovima, a dvorci, vile i hramovi bili su prekriveni zlato i srebrom’, pisao je Platon, koji je isto tako tvrdio da je Atlantidu progutalo more nakon potresa i vulkanskih erupcija.

Tim naučnika s njujorškog državnog Univerziteta koji je pronašao sliku tvrde da ovo otkriće zaslužuje veću pažnju i dalje sitraživanje jer da bi se Atlantida mogla nalaziti na ovoj lokaciji.

Google Ocean, ekstenzija popularnog Google Eartha, omogućuje korisniku da virtualno istražuje morske dubine i pruža uvid u skrivena bogatstva mora i okeana.

(Sarajevo-x.com)
Podijeli