Što su muhe gluplje, veća je mogućnost da će duže živjeti

muha
24SI – Što su muhe gluplje, veća je mogućnost da će duže živjeti, ustvrdili su naučnici iz jedne švicarske laboratorije, što navodi na zaključak da povećana aktivnost moždanih stanica utiče na opštu životnu energiju.

Profesori sa Odjeljenja za ekologiju i evoluciju Univerziteta u Lausannei, Tadeusz Kawecki i Joep Burge ukazuju na “negativnu povezanost između rada na poboljšanju kapaciteta pri sticanju vještina i uslovljenih refleksa muhe te njenog životnog vijeka“, stoji u saopštenju koju je objavila institucija. Naučnici su rezultate istraživanja objavili u stručnom magazinu “Evolucija”.

Muhe su naučnici podijelili u dvije grupe – jednoj su planirali poboljšati kapacitet sticanja “vještina i učenja” na način da ih nauče povezati miris hrane sa njenim okusom, bez obzira sviđao im se on ili ne. Nakon 30, 40 naraštaja muha, naučnici su “proizveli” insekte koji su, koliko god to nevjerovatno zvučalo, uspjele nešto naučiti i duže pamtiti, za razliku od druge grupe muha koja je živjela uobičajenim načinom života koji traje prosječno između 50 i 60 dana.

Na kraju su zaključili da su muhe koje su “odgajali i podučavali” postale inteligentije, ali ih je to stajalo životnog vijeka. Zaključili su da je prva grupa “inteligentnijih” muha, uslijed aktivnosti neurona, živjela kraće.

To bi moglo objasniti zbog čega muhe, poput većine drugih životinja, nisu gotovo uopšte razvile neuronske kapacitete“, zaključili su naučnici.(Vij.HR)

Podijeli