Sjećanje na Poslanika; hor Medrese “Džemaludin Čaušević” izveo mevludski program

hor_cazin
 
U ponedjeljak, 09.03.2009. godine, u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu, na način, kako se to već stoljećima u Bosni radi, obilježen je jedan od najznačajnijih datuma u islamskom kalendaru.
Naime, 12. Rebiul evvela, odnosno 20. aprila 571. godine po rođenju Isa a.s., Allah dž.š., iz svoje neizmjerne milosti prema čovječanstvu, dao je da svjetlo dana na Arabijskom poluotoku ugleda jedno djetešce koje će promijeniti svijet.
Od toga dana, dana kada je rođeno najsavršenije ljudsko biće na dunjaluku, Muhammed a.s. sin Abdullahov i Aminin, ljudski život dobiva smisao i čovječanstvu se nudi najbolja Uputa.
Ovaj mubarek dan, na našim prostorima se “nekada” u Bosni i Hercegovini znao i bolje cijeniti. Mevlud u ovom danu se nije učio samo na 12. Rebiul evvel, mevludi su učeni tokom cijelog mjeseca, pa je to i jedan od razloga što na našim prostorima sinonim za mjesec Rebiul evvel je i “mjesec mevluda”.
Gosti ove mubarek večeri u Sanskom Mostu su bili članovi hora medrese “Džemaludin Čaužević” iz Cazina.
Izuzetnom interpretacijom bogatog mevludskog programa, spjevova o vjerovjesniku Muhammedu, ilahija emotivnih poruka te citiranjem crtica iz života našeg devletlije Muhammeda a.s., mnoga vjernička srca su ispunjena neopisivim zadovoljstvom izazvanim buđenjem uspomena na život i misiju najdražeg Allahovog roba Muhammeda a.s.
Na kraju je veoma dirljivim, jednostavnim te poruka i pouka punim vazu nasihatom se obratio hafiz Suad ef. Šahinović, koji je govorio milosti koju je kao jednu od najljepših osobina posjedovao Muhammed a.s.
Prije dove koju je proučio glavni imam MIZ Sanski Most Husein ef. Kovačević, prisutne je poselamio i direktor medrese “Džemaludin Čaušević” prof. Enes Ljubijankić.
Profesor Ljubijankić se zahvalio svima koji su svojim novčanim sredstvima pomogli izgradnju ove odgojno – obrazovne institucije, te istakao da je njihova posjeta Sanskom Mostu jedan vid zahvalnosti za sva učinjena dobra ovog medžlisa u cilju pomoći u izgradnji Medrese u Cazinu, te kako se nada da ta saradnja neće izostati ni u budućnosti.
 
Podijeli