Istina o ISA a.s. (Nisvet ef. Horozović)

16_-_wlw_01
Neizmjernu zahvalu upućujemo Jednom, Jedinom Bogu, Alahu dž.š., Milostivom, Samilosnom.
Salavat i selam neka je svim Božijim poslanicima, posebno posljednjem Poslaniku Muhammedu a.s., njegovoj uzoritoj porodici i svim njegovim vjernim i iskrenim drugovima. Molimo Samilosnog Allaha da prema nama ukaže Svoju neizmjernu milost.
Cijenjeni prisutni, često osjećamo potrebu da naše hutbe i njihove poruke uskladimo sa vremenom u kojem se one govore, pa da tako i ta hutba predstavlja blagovremen odgovor i podsjećaj muslimanu, vjerniku na ono što se oko njega dešava, što gleda ili sluša. Ovih dana slušamo i gledamo uglavnom govor i dešavanja o tzv. uskrsu i vaskrsu. Međutim, ta uskrsno – vaskrsna poruka, uz to kome je namijenjena, dopire i do naših ušiju, i bojim se da takva kakva jeste, uz naše skromno znanje o tim povijesnim događajima može da pomuti sliku i ništa lakše unese zbunjenost i nejasnoću. Znamo da se ti kršćanski momenti vežu za ličnost predposljednjeg Božijeg poslanika Isaa a.s., kojeg cijenimo i poštujemo, ali koji je za nas muslimane, samo jedan od Poslanika, kojem je spuštena Božija riječ i koji je kao i drugi imao svoju poslaničku misiju. Treba odmah naglasiti i podsjetiti se da, kada je u pitanju Isa a.s., kod njega je prisutno tih nekoliko neobičnih momenata. U nekim se čak kršćanstvo slaže sa islamom, kao npr. začeće, rođenje bez prisustva oca, međutim po pitanju Isaovog uzdignuća o kojem Kur'an govori, kršćani su zauzeli jedan potpuno neprihvatljiv stav, i po islamu napravili kardinalnu grešku i neoprostiv grijeh. Jer, zvati i pripisati nekom osobine i veličinu Svemogućeg Boga, mimo jednog Boga, Allaha dž. š., to je zadnje na što se čovjek (u negativnom smislu) može odlučiti prema Jednom, Jedinom Bogu, Koji je utočište svakom, nije rodio i rođen nije i niko  Mu ravan nije.
Nažalost, kršćanskim tumačenjem ovog pitanja upravo je to učinjeno, i po njima je Isa, pod imenom Isus predstavljen u ulozi boga koji se uskrsnućem žrtvuje  za iskupljenje ljudskog grijeha.
Zato ćemo danas, ne s namjerom da vodimo debate bilo s kim po ovom pitanju, nego s namjerom da se podsjetimo na pravu istinu o Isau a.s., koju Kur'an i tefsir zagovara, osvrnuti na ovo pitanje. Naglasio bih da je prvenstveno taj momenat Isaovog uzdignuća prilično neobično i teško područje za razumijeti, i da se tu ponajprije očekuje da pronikne onaj iskreni vjernički pristup (semi'ana ve eta'na – Čujemo i pokoravamo se). Dakle, ono što Kur'an navodi, vjernik potpuno prihvata kao istinu, pa makar to u potpunosti i ne razumio.  

Šta se ustvari desilo sa Isaom a.s.?

Ibn Kesir u svom čuvenom tefsiru o ovom događaju kaže ovako: «Jevreji, pošto je Allah poslao Isaa, sina Merjemina, s jasnim Dokazima i uputom, zavidjeli su mu na poslanstvu i očitim mudžizama kojima je, uz Allahovu dozvolu, mrtve oživljavao, liječio slijepe i gubave, oblikovao od zemlje pticu pa dahnuo u nju, te je ptica, uz dozvolu Moćnog i Uzvišenog Allaha, poletjela. Unatoč tome, negirali su ga, suprotstavljali su mu se, mučili ga na sve moguće načine tako da je Allahov poslanik Isa, a.s., prestao stanovati s njima u istome mjestu, pa su on i njegova majka često puto¬vali. Ni to ih nije zadovoljilo, pa su poduzeli korake protiv njega i kod vladara Damaska. U to vrijeme to je bio čovjek koji je obožavao zvijezde, pripadao je grčkom narodu. Jevreji su obavijestili ovog vladara da u Svetom hramu ima jedan čovjek koji zavodi ljude, dovodi ih u zabludu i protiv kralja podiže podani¬ke.
Vladar se rasrdio i napisao svom namjesniku u Svetom hramu da spomenutu osobu uhvate, te ga razapnu i da mu na glavu stave trnje. Pošto je pismo stiglo, po njemu se postupilo, pa su namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, a.s., sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: “Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?” Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je to ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: “Ti si on”, a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio se prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo. A Uzvišeni Allah kaže:
–    I kad Allah reče: “O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti.” (3:55)
Dakle, pošto je Isa a.s. uzdignut, grupa koja je bila s njim izlazi napolje sa onim mladićem koji sad potpuno liči na njega, tog mladića hvataju, razapinju i postupaju kako je vladar napisao. Zato su jevreji ponosni i hvale se da su učestvovali na njegovom raspeću, a kršćani su im nažalost iz svog neznanja u to povjerovali, i nastaje to što i danas traje, potpuno pogrešno shvatanje i razumijevanje ovog pitanja.
Kur'an objašnjava i daje odgovor:
«I zbog riječi njihovih; Mi smo Isaa sina Merjemina, Allahova poslanika ubili, a nisu ga ni ubili niti su ga razapeli nego im se pričinilo, oni koji se razilaze u mišljenju i oni sami su u sumnji, oni o tome ne znaju ništa nego samo slijede pretpostavke, a oni ga nisu ubili zasigurno». (En-Nisaa, 157)
Ovo što smo kroz tefsir i kur'anske ajete čuli, to je prava istina o Isau a.s., i vjernik sluša i prihvata samo tu istinu.
I za kraj, kad smo kod ove teme, imali smo priliku u skorije vrijeme pratiti istraživanja određenog kruga naučnika, kojima je naumpalo da eto pokušaju klonirati Isusa. Oni su naime pronašli jedan pokrivač za kojeg tvrde da je s njim bio pokriven ubijeni Isus, i sad sa pokrivača DNK analizama uzimaju ostatke krvnih zrnaca, preko kojih pokušavaju, ako je to ikako moguće, stvoriti elemente za nastanak živih ćelija, odnosno za nastanak tog novog Isusa. I dolaze do nekih otrića, kao što je krvna grupa itd.,međutim izašli su i s nečim što bi, ako je tačno, moglo da bude u korist prave istine.
Naime, otkrivaju prisustvo Y hromozoma, taj hromozom polazi od muškarca, oca. Svi su saglasni da Isa a.s. nije imao biološkog oca. Dakle, to bi moglo ići u korist tvrdnji koju smo naveli, a to je, da je upravo ubijen, razapet onaj mladić koji je Božijom voljom dobio Isaov lik, taj mladić je začet normalnim prirodnim putem uz prisustvo oca i ustvari i to bi moglo dokazivati da su razapeli onog koga nisu planirali, a da je Isa a.s. iz svega toga izdignut ili uzdignut, i kako se dalje za njega navodi biće spušten pred Sudnji dan, kao njegov veliki predznak. 

Molim Samilosnog Allaha za Njegovu milost prema nama, da nam podari snage i razuma da samo Njemu robujemo i od Njega pomoć tražimo, da dobro činimo i da dobro i vječnu ljepotu budućega svijeta zaradimo. AMIN!!!

Nisvet ef. Horozović

Podijeli