HOR IMAMA iz Sanskog Mosta u Njemačkoj

001_640x427
Hor imama, i glavni imam našeg medžlisa zijaretili su 16-og ovog mjeseca džemat Kirchheim unter Teck u Njemačkoj. U svom putovanju smo kratko zijaretili i islamski centar u Ljubljani, gdje su nas srdačno dočekali Ifet ef. Suljić i Samir ef. Jusić. Posjeta Njemačkoj se poklopila sa proslavom godišnjice džemata Kirchheim unter Teck, tako da je, između ostalih, i Hor imama uzeo učešća u samom obilježavanju godišnjice, učeći ilahije i odlomke iz Kur'ana Časnog. Kur'an su učili i imami iz džemata u Njemačkoj, a ovom impozantnom skupu su se obratili, prof. Husein ef. Kovačević, akademik Enes Karić, te Muftija za Njemačku prof. Mustafa ef. Klanco, a program su izvanredno moderirali Pašo ef. Fetić, imam domaćin i mutevelija Enes Seferović. Program je na kraju okrunio hor djece Bosanske škole izvedbom ilahija i recitacija. Ovaj posjet je pokazao izuzetnu organiziranost, i još bolje gostoprimstvo, kakvo znaju pokazati samo naša braća iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Ne možemo nikog posebno izdvojiti, jer su svi bili fenomenalni, ali autor ovog teksta će iskoristiti priliku i zahvaliti se posebno vlasniku imbissa, ”Ramo, prava si legenda!!!”.
U nedjelju ujutro, nakon doručka, uz neskrivene emocije (posebno autor), oprostili smo se od naše braće u Kircheimu i uputili se u džemat Ulm. Na tom putu svratili smo kod Enesa Seferovića na kahvu i kolače.
U Ulmu smo, nakon podne namaza, pred okupljenim džematlijama učili odlomke iz Kur'ana, proučili nekoliko ilahija i pogledali dokumentarni film ”15 godina Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj”. Nakon ovog programa domaćini su priredili zakusku sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima. Ali to je značilo da moramo polahko krenuti kući. Ovom prilikom se također, zahvaljujemo džematlijama Ulma i njihovom imamu Bilalu ef. Hodžiću na ukazanom gostoprimstvu, koji nisu mogli skriti oduševljenje našim nastupom.
Sa ovog putovanja ponijeli smo prelijepa iskustva i uspomene, i naravno nadu da ćemo se opet ako Bog da na ovaj način što više družiti sa našom braćom u dijaspori.
{yoogallery src=[/images/stories/vijesti/sanski_most/hor_njemacka] width=[100]}
Podijeli