Vjernici su prijatelji – HUTBA

wallpaper
Hvala Uzvišenom na daru prijateljstva,salavat i selam na najljepšeg prijatelja Muhammeda,s.a.v.s.,najbolju generaciju prijatelja,ashabe,one koji teže iskrenom prijateljstvu sa željom zadobijanja džennetske nagrade,hlada džennetskog.

Poštovani vjernici,

Muhammed,a.s. je iskreni prijatelj, žrtvuje se za svoje prijatelje.Blagost,samilost,razumjevanje su poslaničke osobine koje su učvrstile najbolju generaciju u prijateljstvu i međusobnu povjerenju.Iskren odnos prema Bogu je ashabe motivirao da strpljivo rade na učvršćivanju zajednice,produbljivanju prijateljstva.Prevazilaženje različitosti je imperativ poslaničke misije,poslanik,s.a.v.s. uspostavlja bratstvo, prijateljstvo između muslimana Mekke(muhadžira) i muslimana Medine(ensarija),, I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na pravom putu istrajali.,,

Danas smo itekako potrebni Allahove milosti,milosti koja će nas činiti predanim na izgradnji iskrena prijateljstva,prijateljstva koje će prevazići razlike i prepoznati ih kao svojevrsno bogatstvo.ogromna je Božija milost upućivanja na iskrena prijatelja.

Ko su naši prijatelji?Koliko poznajemo naše prijatelje?Koji kriteriji su nas usmjeravali na naše prijatelje?Znamo li iskrena prijatelja?Da li je naše prijateljstvo iskreno?

Braćo,mnoga od ovih pitanja će ostati svojevrsna tajna,za nekim odgovorima ćemo tragati u našim druženjima,našim prijateljstvima,našem iskrenom odnosu spram ovih pitanja koja su konstanta u životu vjernika.

Odgovori se nalaze u Knjizi mudroj,Gospodar kaže da su vjernici prijatelji jedni drugima a i vjernice.Željni iskrene pokornosti Bogu vjernici se trude priskrbiti svojstva spomenuta u ajetu,naređuju dobro zabranjuju zlo, namaz obavljaju,zekat daju,pokoravaju se Allahu i Njegovu poslaniku.Ove osobine garantuju siguran uspjeh od Allaha,silnog i mudrog.

Prijatelji su danas dragocjenost,iznimno su važni i traženi.Kod prijatelja tražimo spomenute osobine, j naše će prijateljstvo imati čvrstinu trajnosti i kvalitetu odnosa.

A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. – Allah je doista silan i mudar.

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ (71

Pitanje prijateljstva je i pitanje vjere,našeg odnosa prema Bogu,odnosa prema poslaniku,odnosa prema čovjeku.Usljed neiskrena odnosa prema Gospodaru, svjedoci smo anomalija u našem društvu, narušenih prijateljstava,prijateljstava protkanih ovodunjalučkim interesima.

Vjernici uzimaju za primjer muhadžire i ensarije,istinske prijatelje koji se trude domoći hlada džennetskog koji je obećan u riječima Allahova poslanika dvojici prijatelja koji su se isključivo družili i voljeli u Njegovo ime.Nastojimo biti svjesni i slijediti ih u prijateljstvu,vjerovanju,iskrenosti,pokornosti,lijepom ponašanju,borbi na Allahovu putu,odanosti,slavljenju Gospodara,razmišljanju,udjeljivanju,praštanju i drugim pohvalnim svojstvima koja su rezultirala najboljim primjerima prijateljstva.Poslanik,a.s. je bio prijatelj i imao je prijatelje i uspjeh nije izostao.

Slijedeća priča govori o privrženosti,osjećajnosti u prijateljstvu.Došao jedan čovjek svome prijatelju i ppokucao na vrata.Kada se domaćin pojavio i pitao ga šta treba,on reče kako je zapao u veliki dug i sada traži od njega da mu pomogne.Domaćin se odmah vrati u kuću,nađe para koliko je trebao,iznese ih svome prijatelju i dade,a kada je on otišao kući vrati se plačući.Žena mu reče:”zašto se nisi nekako opravdao kada ti je žao tih para?”On joj odgovori:”Ne plačem zbog para,nego plačem zbog toga što ranije nisam provjerio njegovo stanje,pa je on sam bio prinuđen da od mene traži pomoć”.

Nadamo se da i sami štitimo dostojanstvo prijatelja.

Molimo Gospodara da nam podari iskrene prijatelje,prijatelje svjesne i željne Dženneta.

Allah obećava vjernicima i vjernicama džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno boraviti, i divne dvorove u vrtovima edenskim. A i malo naklonosti Allahove veće je od svega toga; to će, doista, uspjeh veliki biti!

وَعَدَ اللّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ وَرِضْوَانٌ مِّنَ اللّهِ أَكْبَرُ ذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ (72

Muvedet ef. Vuković

Podijeli