Ramazan je škola života

sulejman_bugari_0002_1

Autor: Sulejman Bugari

Evo i ove godine Gospodar nam otvara vrata najdražeg mjeseca Ramazana, mjeseca milosti, mjeseca radosti, mjeseca ljepote, mjeseca lahkoće i mjeseca oprosta, mjeseca koji duše vjernika oslobađa od tereta i bolesti. Milost koju nosi sa sobom skida prašinu sa ljudskih duša, ispravlja duhovne iskrivljenosti i smiruje dušu od panike.

Vjerniku jasno pokazuje put i pravac kojim treba da ide. 
Ramazan je jedina škola i to škola života u kojoj se obnavlja vjera i svijest radi mira među ljudima. U njoj se uči istina radi sigurnosti i u njoj se nude moralne vrijednosti kao i lijek protiv bolesti društva. U školi Ramazana svakom je omogućeno da vidi kod sebe koliko ima ljudskosti, da upozna pravu ljubav svoje duše i njezinu hranu. Posebna je milost druženje s Kur'anom čija svaka stranica govori o našem stanju, našim bolestima i odmah iza toga nudi nam rješenja, izlaz i tablete.

U Ramazanu vjernici otvaraju kartone za sistematske preglede. Specijalista za sve bolesti Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Postite da biste ozdravili.” (Ibni Sinni, Taberani)

Većina ljudi, pa i mnogi vjernici, zaokupirani su materijom koja im ne da da brinu za svoje zdravlje. Zato su bolesni, jer ne daju zekat duše i tijela. Zekat duše je stalno spominjanje Allaha, a zekat tijela je post.

Muhammed, s.a.v.s., je rekao: – Za sve se daje zekat. Zekat na tijelo je post.(Taberani) Uzvišeni Allah o ovom mjesecu veli: – Mjesec Ramazan je taj u kojem je Kur'an spušten, kao uputa za sve ljude, jasnoća upute i pobjeda…

Kur'an je uputa svim ljudima, ne samo muslimanima. Muslimani ne smiju škrtariti ljepotama Kur'ana koji čovječanstvu nudi vječnu sreću. Kur'an donosi muslimanima „jasnoću upute”. Dakle, Kur'an (Ramazan) je vodič muslimanima do imana – pravog vjerovanja.

Ramazan upravo skida zastore koji ne daju imanu da se u srcu nastani. Kur'an donosi sigurnu pobjedu Fur'kan, razlučivanje dobrog od zla. Ta pobjeda zavisi od jačine svijesti o Allahu i o susretu s Njim. Odnosno, onoliko koliko u životu postimo, a post u Ramazanu je podsjetnik na post od svega stvorenog dok smo živi.

Kur'an, odnosno Ramazan, je vodič vjernicima do konačne pobjede. Eto, svima nama prilika, ramazanski kurs, se otvara. Da je Kur'an, odnosno Ramazan, vodič svim ljudima, govori nam posljednja hutba Muhammeda, s.a.v.s., koju je održao ashabima na zadnjoj džumi u mjesecu šabanu.

– O, ljudi! Allahov mjesec je krenuo ka vama i donosi vam beriket, milost i oprost. To je mjesec kod Allaha vrijedniji od svih mjeseci. Ramazanski dani i ramazanske noći su vrijednije od svih dana i noći. Ramazanski sahati, trenuci su bolji od svih sahata i trenutaka. To je mjesec u kojem ste pozvani Allahu u musafirluk. U njemu ste od Allaha počašćeni. Vaši dahovi u tom mjesecu su tesbih, veličanje, a vaše spavanje je ibadet. Vaša djela su primljena, vaše dove uslišane. Molite vašeg Gospodara iskrenim namjerama, čistim srcima, da vas uputi da ga ispostite i da Njegovu knjigu s razumijevanjem učite. Jer, zaista, nesretnik je onaj ko bude spriječen Allahovog oprosta u ovom uzvišenom mjesecu. Dok postite neka vam je na umu glad i žeđ na Sudnjem danu. Dijelite sadaku siromašnima i potrebnima. Poštujte vaše starije i budite samilosni prema mlađima. Održavajte rodbinsku vezu, čuvajte vaše jezike i oborite poglede od onoga što vam je zabranjeno i ne slušajte zabranjeno. Budite milostivi prema jetimima bit će milosti i prema vašim jetimima.

Posvetimo se ovom mjesecu potpuno, jer Poslanik, s.a.v.s., o njemu veli: – Došao Vam je Ramazan. To je mjesec Allahova blagoslova. Allah vas u njemu čuva, spušta vam Svoju milost, briše vam grijehe i uslišava vam dove. Allah vas gleda kako se natječete u Ramazanu i ponosi se s vama pred melecima. Dajite sve od sebe da Allah vidi samo dobro. Doista je nesretan onaj ko bude uskraćen Allahove milosti u ovome mjesecu. (Taberani)

Neka nam ovaj hadis Poslanika, s.a.v.s., bude vodilja Ramazana: – Kad bi robovi znali šta Ramazan u sebi ima, moj ummet bi poželio da bude uvijek Ramazan.” (Ibn Huzejme, Taberani)

Molim Allaha da iskoristimo u potpunosti ovaj od Allaha poklon kojeg smo dočekali, da nam omogući istinsko buđenje, ljubav, slogu, da u nama izbriše sve ono što Mu drago nije i da nas ojača, podrži u vjeri koju On voli. Amin!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun! Bošnjaci net (SenK)

Podijeli