Podignuta spomen ploča u ”Sanakeramu”

sanakeram2
U naselju Husimovci kod Sanskog Mosta ispred fabrike „Sanakeram“ Udruženje logoraša ovoga grada u prisustvu članova porodica ubijenih i stotinjak gradjana otkrivena je spomen-ploča sa imenima 11 strijeljanih bošnjačkih logoraša u noći 9/10.oktobar 1995.godine. Ovo je bio jedan od posljednjih oformljenih logora na sanskoj općini tokom rata u kome je od 21. septembra 1995. godine do 10. oktobra bilo zatočeno oko 270 Bošnjaka iz obližnjih sela, a među  njima jedna žena i sedmoro maloljetnih lica. Bili su izloženi torturama i ponižavanjima, a u noći kada su oslobodioci bili na prilazima gradu mučki su pobijeni i ostavljeni da ih pronadju borci Petog korpusa Armije BiH.

– Tog 10. oktobra zajedno sa komandantom bataljona u 505. brigadi Rifetom Kaukovikćem medju prvima sam pronašao jezivu sliku ubijenih Bošnjaka – posvjedočio je glavni sanski imam Husein ef. Kovačević. Skupu se obratio i općinski načelnik Sanjin Halimović rekavši da je ovaj i ostali zločini „ tamna mrlja na rukama jednog naroda, bosanskohercegovačkog naroda sa kojim valja dalje živjeti“.

Nihad Ključanin, predsjednik Udruženja logoraša pozvao je svjedoke-logoraše da se odazovu pozivima kantonalnih i Tužilaštva BiH kako bi se kaznili počinici ovog i niza drugih zločina na sanskoj općini u kojoj je tokom proteklog rata ubijeno 771 lice nesrpske nacionalnosti.

-Sve dok pravda ne stigne najžešće Karadžićeve sljedbenike nećemo se smiriti. Eno ih u RS ili u susjednoj Srbiji, vjeruju da su tamo sigurni-kazao je Ključanin.

U „Sanakeramu su ubijeni Hamed Bešar, Emir, Enver, Husnija i Muharem Burnić, Mahmut Čaušević, Amir Horozović, Muste Kazić, Omer Okčić, Muharem Talić i Nazif Zulić.

Prema izjavama svjedoka zapovjednik logora „Sanakeram“ bio je Drago Došenović zvani Maca koji je prednjačio u premlaćivanju,a kao batinaši istakli su se i Đuro Vučković, Nikola i Mile Vukojević, Slavko Veselković, Drago Đorđević, Nikola Dobrijević Niđo, Predrag i Nenad Banović, Mile Vukobrad.

11 Bošnjaka ustrijelili su zajedno Nedjeljko Trifković i Ahmet Sefić koji je natjeran na ovaj čin. Sefić je za ovaj zločin osudjen na 15 godina zatvora i kaznu izdržava u KPZ Zenica.(Moja Sana-nolimit/SenK.)

Podijeli