Odbrana dostojanstva BiH i njenih građana

eljko_komi
Komentar: Senad Kubat
Otkazivanje dogovorene posjete na najvišem nivou Kraljevini Švedskoj od strane predsjedavajučeg Predsjedništva BiH g. Željka Komšića zbog odluke Vlade Kraljevine Švedske da na slobodu prije odslužene kazne pusti Biljanu Plavšić osuđenu za ratne zločine u BiH , za neke je čin patriotizma a za neke predizborni marketing.
Mi koji živimo u Bosni i Hercegovini i koji je iskreno doživljavamo i osjećamo svojom domovinom, umorni smo od prešutnog ili smušenog reagiranja predstavnika BiH na često ponižavajuće izjave i postupke pojedinih zemalja EU kao i njihovih predstavnika. Od kako je iz Predsjedništva BiH otišao rahmetli Alija Izetbegović, niko nije patriotskije niti otvorenije reagirao na evropska ili svjetska poniženja BiH i njenih građana od g. Željka Komšića. Računajući tu i druge državne organe  BiH. Od kako je postao član Predsjedništva BiH, nekoliko puta je potvrdio svoj patriotizam u sličnim situacijama. Sjetimo se izjava nekih srbijanskih predstavnika, pa i predstavnika međunarodne zajednice i Željkovih jasnih poruka i reakcija ( ”odcijecanje prstiju ko dira Bosnu”) koje uvijek baš i nisu bile u potunosti diplomatske,  ali svako mlako reagovanje na jedno poniženje ohrabruje sljedeće. Njegovi potezi me razvedre i daju nekog poleta slično onom osjećaju kad BH reprezentacija zabije gol u kvalifikacijama za SP.
Nažalost ima i onih koji stalno zamjeraju našim političarima (onima što vole BiH) da su inertni i snishodljivi na često otvorene provokacije i poniženja a sve zarad ”fotelja” rakao bi obični svijet, a evo kad neko reaguje kao g. Komšić onda je to jeftin predizborni marketing, kao što piše izvjesni S. Ćenan na  bh webportalu ”svevijesti”.
No kako god bilo da bilo, lijepo je i za uši i za srce. Jer da svi reaguju kao Željko Komšić više bi nas respektovali mi se nebi osjećali građanima Evrope drugog reda a nebi ni naš uvaženi reis dr. Mustafa ef. Cerić često puta bio jedina javna i glasna odbrana moralnog integriteta ljudi u Bosni i Hercegovini i njene historijske državnosti zbog čega često trpi neprincipijelne kritike neaktivnih lidera isekularnih fundamentalista.
Podijeli