Izjava Sabora Islamske zajednice u BiH

znakiz1_copy_copy_copy_copy_copy_copy
visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, objavljene u magazinu „Global” od 29. oktobra i dnevnoj novini „Dnevni avaz” od 30. oktobra, 2009. godine, o bošnjačkom terorizmu, organiziranom kriminalu i financijskoj mafiji u kojoj su upisani najviši autoriteti i visoki dužnosnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj redovnoj 8. sjednici usvojio posebnu izjavu za javnost u kojoj se kaže:

– Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je šokiran spoznajom da se Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini bavi teorijom zavjere u kojoj su najviši predstavnici Bošnjaka u politici, privredi, kulturi i vjeri markirani kao teroristi, kriminalci i mafijaši.

– Bošnjački narod koji u svom sjećanju ima genocid, kojeg su potvrdile sve relevantne međunarodne institucije pravde, nije očekivao da predstavnici međunarodne zajednice u svom uredu u Sarajevu, koje ima iskustvo četverogodišnje opsade, crtaju sheme o Bošnjacima, sheme koje nas podsjećaju na one o Jevrejima o konačnom rješenju, „final solution”, jevrejskog pitanja u Europi, odnosno o konačnom rješenju bošnjačkog pitanja na Balkanu.

– Sabor Islamske zajednice najoštrije osuđuje shematizaciju Bošnjaka na osnovu nacionalne i vjerske diskriminacije od strane činovnika OHR-a te traži od visokog predstavnika Valentina Incka da se planeri i izvođači neprimjerene sheme o Bošnjacima, strani i domaći, otkriju i pravedno kazne kako bi se otklonila moralna i materijalna šteta, koju Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini već dugo trpi od medijske kampanje koja je, kao što objavljena shema pokazuje, imala podršku nekih visokih dužnosnika u OHR-u.

– Sabor Islamske zajednice cijeni napore međunarodne zajednice na implementaciji mira i stabilnosti u našoj zemlji i zato je uvjerenja da je shema OHR-a o Bošnjacima rezultat pojedinačnih predrasuda i stereotipa koji se šire kao posljedica islamofobije kako u svijetu tako i u nekim domaćim političkim i medijskim krugovima.

– Sabor Islamske zajednice preporučuje Rijasetu Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom, zamjenikom reisu-l-ulme, te svim muftijama i imamima da nastave raditi kao i dosada slobodno, pošteno i transparentno na miru, toleranciji i međuvjerskom dijalogu kao ispravnom putu islama i časnom patriotizmu muslimana Bošnjaka.

– Sabor Islamske zajednice je ponosan na čast i ugled kojeg Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima zahvaljujući naporima kojeg ulažu muftije i imami, te institucije i ustanove, posebno Fakultet islamskih nauka u Sarajevu te islamski pedagoški fakulteti u Bihaću i Zenici na promicanju suživota i tolerancije u postmirovnom oporavku bosanskog društva.

– Također, Sabor Islamske zajednice je ponosan na međunarodna priznanja kojima je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini počašćena zahvaljujući radu i djelovanju reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, od kojih je UNESCO-va nagrad za mir Feliks Ufajet Boanji (Félix Houphouët-Boigny) za 2003. godinu, od posebnog značaja.

– Svi uloženi napori na kompromitaciji islamskih vrijednosti i kulture Bošnjaka neće zaustaviti Bošnjake, pa ni strane ni domaće sheme o satanizaciji islama i muslimana Bošnjaka, da njihova Islamska zajednica nastavi slobodno, hrabro i ponosno svoj rad i djelovanje na putu promicanja dobra među svim ljudima i narodima dobre volje.(rijaset/SenK.)

Podijeli