Niko, pa ni Tihić, neće moći sakriti ni jednu zehru zla na Sudnjem danu

reis_ceric2_copy_copy
Sulejmanu Tihiću nije u opisu radnih zadataka da brani OHR ili SAD od bilo koga, a pogotovu od IZBiH

Povodom saopćenja predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića od 4. novembra 2009., Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ukazuje na neutemeljenost iznešenih stavova.

Premda Islamska zajednica nije iznenađena saopćenjem predsjednika Stranke demokratske akcije u kojem on polemizira sa stavovima Sabora IZ u BiH, a u vezi sa skanadaloznom shemom OHR-a, ipak činjenica je da predsjednik SDA nije imao ovako promptne reakcije i jasne stavove ili se nije uopće oglašavao o mnogim važnim problemima Bošnjaka i države BiH, što je bila njegova zadaća kao lidera političke partije koja učestvuje u vlasti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Ipak, oko ovih i sličnih slučajeva javnosti su poznati stavovi pravnika Tihića. Posebno je poznat Tihićev stav oko slučaja Pogorelica kojeg je on kao pravnik tumačio samo kao pravni slučaj. Međutim, kasnije se ipak pokazalo da slučaj Pogorelica nije bio pravni, već prvenstveno politički slučaj s predrasudama o Bošnjacima na osnovu njihove vjere i nacije. I tada se Tihić uime SDA pozivao na pravo, ali se nije borio za pravdu onih koji su bili krivo pritvoreni, npr. general Bahto, i držani bez suđenja u zatvoru, baš kao u Gvantanamu. To se danas događa s Arapima kojima je oduzeto državljanstvo i zadržavaju se u azilu bez suđenja ili puštanja iz pritvora. Zar to nije kao u Gvantanamu? Pa zar mi nemamo pravo da podignemo glas protiv takvog odnosa prema ljudima i njihovim porodicama? Kakvi smo to mi ljudi? Očito, pravnik Tihić još razmišlja u kategorijama pravne nauke po kojoj su svi ljudi krivi, dok im partija ne dokaže da su pravi, navodi se u saopćenju. 

Islamska zajednica u BiH ima pravo i obavezu da ukaže da sheme OHR-a o Bošnjacima podsjećaju na sheme o Jevrejima. 

Ako to nije prijatno da čuju oni koju su te sheme pravili, još je neprijatnije da to vide i saznaju oni na koje se te sheme odnose u smislu njihovog ugleda i časti, zapravo, njihovog života i smrti. Treba znati da nema Bošnjaka muslimana koji ne cijeni američku pomoć BiH i zato nema niko pravo da svoju zahvalnost SAD smatra većom i važnijom od nekog drugog. Stoga, nije pošteno bilo koga optuživati za antiamerikanizam radi ostvarivanja ličnih političkih poena. Islamska zajednica je dužna da prati sve što se događa u i oko njezinog naroda i da upozorava na vrijeme šta mu se može dogoditi kako se ne bi dogođalo da nam neke istine budu predočene kada bude kasno, kao što nam je ovih dana bivši predsjednik Bil Klinton kazao da smo bili osuđeni na patnju i stradanja zato što francuski predsjednik Miteran nije mogao podnijeti da muslimani u Evropi imaju ikakav utjecaj u bilo kojoj državi u Evropi. Zar nam to nije dovoljno da shvatimo da treba da dignemo svoj glas i na najmanji znak da nas se ovdje diskriminira na osnovu vjere i nacije. Islamska zajednica očekuje da svako radi svoj posao, jer svako će odgovarati za svoj rad, navodi se u saopćenju. 

Stoga predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću nije u opisu radnih zadataka da brani OHR ili SAD od bilo koga, a pogotovu od Islamske zajednice. 

Obaveza je svakog političara pa tako i Tihića da štiti i brani prava poniženih, poput djevojaka iz Sreberenice, Sedine Hasanović, Dženete Nalić i Melise Smajić, koje su imale hrabrosti 12. jula u Srebrenici kazati da je ovo Bosna. Svako će vidjeti i najmanju zehru dobra kojeg je uradio na Sudnjemu danu, ali ni jedna zehra zla neće se moći sakriti, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta.(avaz/SenK.)

Podijeli