Reisu-l-ulema na konferenciji u Libiji

reisnakoneferenciji-libija1

Tripoli, 8. novembar 2009. (MINA) –  Od 5. do 8. novembra u Tripoliju, Libija, održana je peta generalna konferencija Svenarodnog islamskog svjetskog vodstva pod pokroviteljstvom libijskog vođe Muamera Gadafija.

Osnovana 1989. godine, ova islamska međunarodna organizacija sa sjedištem u Tripoliju sa ovom  petom generalnom konferencijom obilježila je 20. rođendan u prisustvu nekoliko stototina delegata sa svih kontinenata različitih islamskih teoloških učenja i sufijskih pravaca. U svom obraćanju vođa Muamer Gadafi je pozvao ulemu i sve čelnike raznih muslimanskih škola u svijetu da se okupe oko zajedničkog cilja, a to je napredak muslimana u moralu i znanju kako bi se otklonile mnoge predrasude i stereotipi o islamu i muslimanima u svijetu.

„Naša je dužnost, a vi to najbolje znate kao ulema, da svijetu prezentiramo ono najbolje u islamu, a to je tolerancija i suživot među svim ljudima i narodima svijeta. Svenarodno islamsko svjetsko vodstvo utemeljeno je prije 20 godina da služi svim muslimanima svijeta kako bi se što bolje upoznali i jedni drugima pomogli na putu svemuslimanskog napretka” – poručio je vođa Muamer Gadafi delegatima na otvaranje konferencije u Tripoliju.

Na trodnevnoj konferenciji u Tripoliju čuli su se iscrpni izvještaji o stanju islama i muslimana u gotovo svim djelovima svijeta, posebno u Africi gdje Libija ulaže velike napore da pomogne afričkom narodu u borbi protiv bolesti, gladi i nepismenosti. Pod naslovom „Savremeni muslimanski problemi”, predstavljeni su referati o temama, kao što su: „Muslimanska omladina – pojava otuđenosti i ekstremizma”, „Odnosi muslimanskog svijeta na međunarodnoj razini”, „Muslimani u sekularnom društvu”, „Doprinos muslimana u suočavanju sa šovinizmom i rasnom diskriminacijom” te „Islamske vrijednosti u službi promicanja suživota, dijaloga i mira”.

Pored izvještaja o stanju islama i muslimana u Europi, sa posebnim osvrtom na Balkan, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je na trećoj sesiji konferencije podnio referat o temi „Doprinos muslimana u suočavanju sa šovinizmom i rasnom diskriminacijom”.

Ukazujući na činjenicu da je islam kroz poslanje Poslanika Muhammeda, a.s., izvršio najznačajniju reformaciju u povijesti religijske misli tako što je ustanovio princip slobode u vjeri i slobode u ljudskoj savjesti sa kur'anskom proklamacijom „Nema prisile u vjeri”, te što je promovirao na najjasniji način jednakost među ljudima i narodima bez obzira na rasu i porijeklo u Arefatskoj deklaraciji Božjeg Poslamika Muhammeda, a.s., koji je rekao: „Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom osim po moralnom karakteru”, i što je već u sedmom stoljeću Muhammed, a.s., ukinuo instituciju svećenstva kao monopol na duhovnost i kao privilegiju posredovanja između Boga i čovjeka, reisu-l-ulema Cerić je na islamskoj svjetskoj konferenciji u Tripoliju između ostalog rekao:

-Živimo u vremenu u kojem se od muslimana traži da budu jasni i precizni u odnosu na druge i drugačije u svijetu te da se jasno i glasno izjasne o svojoj vjeri, kulturi i politici. Iako neki misle da je neprimjereno tražiti da muslimani objašnjavaju bilo kome svoju vjeru i kulturu, jer je to udar na muslimansko dostojanstvo, mislim da muslimani treba da prihvate taj izazov iskrenim srcem i otvorenim umom.

Doista, islam je danas velika nepoznanica i zato ga treba temeljito i strpljivo objašnjavati drugim i dugačijim pod uvjetom da ga sami muslimani temeljito znaju i dosljedno provode.

Muslimani nemaju razloga da se plaše bilo čega u susretu sa drugima, jer nemaju nikakvu povijesnu krivnju u odnosu na kršenja prava drugih i dugačijih na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Muslimani se danas suočavaju sa strahovima kao posljedicom njihove kulturne nesigurnosti koja je nastala njihovom nesposobnošću da umjesto pukih potrošaća tehnoloških i civilizacijskih dostignuća drugih budu orginalni proizvođaći i pronosioci upotrebljivog znanja za svakoga.

Nedopustivo je, zato što je protiv osnovne ideje islama, da u muslimanskom svijetu danas imamo toliki broj nepismenenih, siromašnih i obaspravljenih.

Nedopustivo je da uz tolika prirodna bogatstva muslimanski svijet od GDP-a izdvaja samo 0.2% za naučna istraživanja i intelektualni razvoj, dok Zapad izdvaja 5% od svog GDP-a. Čini mi se da nije teško objasniti našu vjeru drugima, jer je sve zapisano u Kur'anu Časnom i sve se može dokazati kroz praksu Allahova Poslanika, ali jeste teško da objasnimo sami sebi zašto smo mnogo više potrošaći znanja kojeg drugi proizvode nego proizvođači znanja koje može služiti svakome.

Dakle, za nas je još uvijek najveći izazov kako živjeti u svijetu sa brzim informacijama i preciznim znanjem. Naravno, čuvajući i razvijajući tradiciju naše vjere i morala. Uvjeren sam da će buduće generacije shvatiti ovaj izazov i da će biti sposobniji od nas da ga pretvore u korist ummeta. Također, nadam se da će Svenarodno islamsko svjetsko vodstvo pod pokroviteljstvom brata Muamera Gadafija dati svoj značajan doprinos na putu sveopćeg muslimanskog oporavka i napretka – zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoje izlaganje u Tripoliju.

Inače, treba podsjetiti da je Isalamska zajednica u Bosni i Hercegovini libijskom vođi Muameru Gadafiju dodijelila Bosanski orden islama prvoga reda, povodom obilježavanja šest stoljeća islama na Balkana kao znak zahvalnosti za njegovu brigu i podršku očuvanju i razvoju islamskog identiteta kod nas.

Orden mu je uručion reisu-l-ulema Cerić, a na ovoj konferenciji reisu-l-ulema je bratu Muameru Gadafiju uručio i primjerak Šerifeovićevog Kur'ana iz Gazi Husrevbegove biblioteke u Sarajevu.(rijaset/SenK.)

Podijeli