U Tuzli održana tribina na temu „Kultura bajramovanja“

kb20xi09potpisinicipeticije
U petak uvečer je (20.11.2009. godine) u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Tuzli, u organizaciji Društva studenata „Demus”, održana javna tribina na temu „Kultura bajramovanja”, a uvodničari su bili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla mr. Amir ef. Karić i publicista mr. Fatmir Alispahić.

KB20XI09Diskusija

Alispahić je podsjetio na nekoliko najdrastičnijih slučajeva zloupotrebe Bajrama, koji su prije nekoliko godina u Tuzli rezultirali jednim ubistvom, u Zavidovićima masovnom tučom sa teškim posljedicama, dok su nebrojeni slučajevi organiziranja masovnih pijanki, terevenki i tzv. bajramskih partija, koji u odnosu na svetost Bajrama imaju značenje svetogrđa i ugrožavanja ljudskih prava muslimanskih vjernika. On je podsjetio da je prije tri godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, u organizaciji „Mladih Muslimana”, održana tribina, uz učešće reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, sa koje je poslata nedvosmislena poruka da je za Bošnjake neprihvatljivo izobličenje bajramskih značenja.

  • – Svako ima ljudsko pravo da bude vjernik ili nevjernik, da se opija ili ne opija, ali, niko nema pravo da koristi Bajram kao logotip i tržišni mamac za masovne pijanke koje su suprotne bajramskoj tradiciji i islamskim propisima. Riječ je o drskoj uzurpaciji i kriminalnom skrnavljenju muslimanske svetosti, koja ima značenje raspirivanja vjerske mržnje, jer muslimanske vjernike izlaže uvredama i teroru manjine. Muslimani u Bosni i Hercegovini se osjećaju povrijeđeni blasfemijom Bajrama, i ta činjenica mora biti obavezujuća za sve koji misle organizirati, ili reklamirati, svetogrđe bajramskih blagdana, u vidu koncerata, kafanskih pijanki i sličnih nemuslimanskih manifestacija. Na žalost, dejtonski mediji su posljednjih godina mnoge Bošnjake razmuslimanili i ubijedili da je skrnavljenje islama mjera demokratije i evropejstva, pa tako ispada da se bajramske terevenke uklapaju u profil razmuslimanjenog Bošnjaka – rekao je mr. Fatmir Alispahić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla mr. Amir Karić nadahnuto je govorio o pojavi da se čuvanje tradicije i morala proglašava ekstremizmom i desničarenjem, a radi se o ljudskim i kulturnim pravim jednog naroda da sačuva svoj identitet.

  • – U knjizi „Moralna panika”, Kenet Tomson kaže kako su moralni kompasi modernog čovjeka sve nesigurniji. Ovaj problem o kojem govorimo, logična je posljedica činjenice da moderni čovjek sve više se opredjeljuje da živi prema vlastitom hedonističkom kredu, što znači da svoj kratki život „obogati” sa što više putenog sirovog uživanja. Tako da ova generacija slijedi kult trenutnog užitka i zabave. Sve se podređuje trenutnom zadovoljstvu, rijetki razmišljaju o posljedicama. Dominantna medijska kultura i ideologija zabave relativiziraju sve vrijednosti te tako potkopavaju i temelje porodice, a mnogi smatraju da se uzrok većine društvenih nevolja nalazi u propadanju porodičnih vrijednosti i gubljenju moralne discipline. Šta čovjek da radi? Krenimo od sebe. Društvo moralno napreduje ili propada onoliko koliko moralno napreduje ili propada svaki pojedinac toga društva. Koristimo siguran kompas koji nas neće iznevjeriti. Plovimo okeanom života navođeni Kur'anom časnim i najboljim životnim primjerom, primjerom Vjerovjesnika Muhammeda, a. s. Na kraju recimo da je svakome je ostavljeno da bira životnu stazu i da svako snosi posljedice vlastitih odluka i postupaka – rekao je mr. Amir Karić.

    U živoj i bogatoj diskusiji čuli su se različiti konstruktivni prijedlozi, a jedan od njih je uputio Salko Zildžić, višestruki bokserski šampion i zastupnik SDA u Skupštini TK, koji je rekao da bi trebalo ispitati pravne mogućnost za zaštitu riječi „Bajram” od zloupotrebe i korištenja u kontekstu pijanki, partija i oblika ponašanja koji nemaju veze ni sa Bajramom ni sa islamom. Rečeno je da bi se ova ideja mogla nasloniti na pravnu analogiju po kojoj o briga o islamu pripada Islamskoj zajednici, pa i javni tretman Bajrama ne bi smio izlaziti izvan okvira djelatnosti Islamske zajednice. Nadahnuto je govorio i mr. Emir Džambegović, koji priprema doktorat iz oblasti pozicije Islamske zajednice u medijima.

    Na tribini je potekla inicijativa da se potpiše peticija kojom se od društvene zajednice, a naročito od medija, traži da pred predstojeći Bajram posvete pažnju kulturi bajramovanja, s obzirom da bajramske terevenke vrijeđaju osjećaje muslimana, ali i rezultiraju nasilničkim ponašanjem, pa čak i ubistvima, kao u Tuzli prije nekoliko godina. „Demusovu” peticiju je potpisalo oko stotinu sudionika ove tribine, a u njihovom zahtjevu se, između ostalog, kaže:

    • – Pozivamo našu javnost da zaštiti osjećaje muslimana koji su povrijeđeni tržišnom i estradnom zloupotrebom Bajrama, kao praznika koji treba ostati u okvirima islamskih propisa, tradicije i porodice. Tražimo od medija da posvete pažnju kulturi bajramovanja i da upozore da Bajram ne može biti povod za koncerte, partije i opijanja – kaže se u ovoj peticiji.

    (alispahic.net/Rijaset/SenK.))

Podijeli