VIDEO-Doček 1431. hidžretske Nove godine u džematu Došci/Gornji Kamengrad

mubarek-dido_dovozi_paketice

Ovo je bio samo dio (17.12.2009/01.01.1431.h.god.) novogodišnje atmosfere u džematu Došci/Gornji Kamengrad. Svi koji su bili nisu krili izraze oduševljenja pripremljenim programom. Jednostavno, organizatori su na sve mislili i za svakog je bilo ponešto. Između akšama i jacije priređena je promocija prvog b-h mega-projekta “DVD Kur'an”. Promotori su bili autori istog: Senad Kubat i Nevres ef. Softić. Nakon promocije prisutnima se, prigodnim predavanjem obratio gl. sanski imam, Husein ef. Kovačević. Bosanska brda “duplim” salavatom i ezanom osvježili su Emir Kasapoglu, inače direktor općinskog Komunalnog fonda i hfz. Osman ef.iz naše bratske Turske.

Nakon jacije, ispred harema džamije priređeno je pravo narodno veselje. Čajevi i kolači za sve prisutne, splet ilahija i sevdaha na bini posebno uređenoj za ovu svečanost. Nakon pozdravne riječi imama, Senada ef. Omića, prisutnima je Novu 1431. godinu čestitao glavni imam, te, ispred općinskoga načelnika, Emir Kasapoglu. Svečanost je prelijepom novogodišnjom ilahijom “Nek se srca otvore” otvorio mladi talenat Krupić Filduz, inače dječak iz ovoga džemata. Nakon njega ilahijama i sevdahom su srca i duše prisutnih zagrijavali još i potvrđeni talenat, dječak Alem Smajlović iz komšijskog džemata “Sultan Mehmed Fatih”,te Emir Kasapoglu, hafiz Osman, Burnić Ifet i Kaltak Abdulah.

Međutim, zasigurno najveće iznenađenje za djecu je bilo kada je imam najavio da će se odnekud pojaviti, NE DJEDA MRAZ, NEGO MUBAREK-DIDO, sa 150 paketića koje će podijeliti djeci. I zaista, nedugo nakon toga, na krovu džipa okićenog bajracima, sa svirenama i rotacionim svjetlima u sred gomile pojavi se mubarek-dido u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji, sa fesom na glavi i sa lijepom “bosanskom bradom”, zatrpan paketićima, ali i snijegom koji ga je prekrio dok je stigao do najmlađih kako bi ih obradovao.

Djeca, od uzbuđenja, nisu znala da li bi se jagmila za paketić ili bi gledali u mubarek-didu, nebi li otkrili ko se krije iza sijede brade i ispod fesa. Kako su među gostima bili dvojica pomenutih učača iz Turske, među djecom se počelo širiti nagađanje kako je mubarek-dido vjerovatno stigao iz Turske, jer ga, vele, do sada nije bilo na ovim prostorima. Imam je pustio dječijoj mašti na volju i nije htio otkriti da je zagonetni mubarek-dido ipak njihov džematlija, 67-godišnji Rahim Burnić, keojem je, eto pripala čast da prvi ponese tu titulu koju će djeca, zasigurno, dugo prepričavati, ali mu se i dogodine nadati.

Snijeg koji je padao nije omeo prisutne da sa oduševljenjem proprate program do kraja, a sam kraj da začine tradicionalnim bosanskim kolom.

Ipak, pravi začin i “šećer na kraju” bio je ogromni vatromet koji je nepunih 10-ak minuta osvjetljavao nebo iznad harema “Šarene džamije” u džematu Došci/Gornji Kamengrad.

Nadamo se da smo bili dobri domaćini, te da smo na lijep način pokazali kako se Bošnjaci-muslimani znaju radovati i obilježavati svoje blagdane u duhu svoje vjere i tradicije.

Mi nismo bili u Medini kada su muhadžiri i ensarije ilahijom “Tale'al bedru ‘alejna” dočekivali svoga Resula, a.s., ali da jesmo, usuđujem se reći, našeg Poslanika bismo dočekali na način kako bi se on ponosio sa nama. Prisutna braća iz Turske, također, nisu mogli odoliti, a da ne istaknu kako mi Bošnjaci to zasigurno ponajljepše znamo i umijemo.

VIDEO pogledajte OVDJE!

Podijeli