Izbor za „Miss mekteba 1431.“ u sklopu mektebske novogodišnje proslave

miss.mekteba.1431.sa.pratiljama1 miss.mekteba.1431.sa.pratiljama1

Nakon što su svi mališani u džematu Došci/Gornji Kamengrad, u sklopu dočeka Nove 1431. hidžretske godine, obradovani paketićima, polaznici mekteba tog džemata nastavili su u subotu novogodišnje slavlje. Da bi ih odlikovao kao polaznike mekteba, njihov imam i muallim, Senad ef. Omić, im je u mektebskim prostorijama, umjesto klasične nastave, organizirao mektebsku novogodišnju feštu.

Naime, svake godine do sada sva djeca iz ovoga džemata su za jedan Bajram darivani paketićima, a za drugi bi samo polaznici mekteba imali bajramsku feštu. Cilj je isključivo da se broj djece u mektebu poveća do maksimuma i tom cilju smo sve bliži.

Dvije grupe mlađih polaznika imali su novogodišnje slavlje i druženje u jutarnjim, a dvije grupe starijih polaznika u večernjim satima, nakon klanjanja akšam-namaza.

Polaznici su mektebsku učionicu ukrasili u svečarskom duhu, a džematski odbor, kao i do sada, nije žalio sredstava da njihovo slavlje bude logistički u potpunosti obezbjeđeno, bez obzira što su dan prije darovani paketićima.

Mlađi polaznici su u sklopu proslave imali prethodno najavljeno takmičenje u dvije kategorije:

a) Izbor za „Miss mekteba 1431. h.godine“;

b) Odabir najljepšeg crteža na temu „Moja džamija“.

Izbor za „Miss mekteba“ je već tradicionalni dio mektebske proslave, tako da je izuzetno lijepo bilo vidjeti djevojčice kako dolaze u posebno krojenoj odjeći i pažljivo biranim maramama za tu priliku. Žiri je bio u višečlanom sastavu muških polaznika mekteba, koji su svoju ulogu veoma ozbiljno shvatili.

Na kraju da navedemo da je žiri odlučio da titulu „Miss mekteba 1431. h.godine“ ove godine ponese učenica Burnić Ajla. Njena prva pratilja, po većinskim glasovima žirija, je učenica Burnić Samra, a druga pratilja Grgić Aida.

Nagradu za najljepši crtež „Moja džamija“ podijelile su sestre Kamić Hana i Hanisa.

Nagrade pobjednicama su obezbjeđene u vidu prigodnih knjiga iz mektebske tematike. Stariji polaznici su u sklopu proslave imali kviz iz islamskog i općeg znanja, a nagrada za prvo osvojeno mjesto bila je pretplata na islamske informativne novine Preporod u 2010. godini.

mekt.novogodinja.feta.1431_1

mektebska.novogodinja.feta.1431_1

Senad Omić

 

 

Podijeli