Kako naučiti djecu disciplini?

djeca_disciplina
Većina roditelja želi da odgoji dijete tako da ono bude dobro disciplinirano i da se lijepo ponaša. Od roditelja se očekuje da svoju djecu pripreme za život učeći ih raznim stvarima, pa između ostalog i disciplini. Mnogima to predstavlja veliki problem, jer nekad ni sami ne znaju šta da učine u određenim situacijama i kako da se postave. Zato, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoje najmlađe naučite pravilnom ponašanju.

• Uvijek komunicirajte sa svojim djetetom

Bez obzira na to šta je vaše dijete napravilo, uvijek mu morate dati mogućnost da komunicira sa vama. Vi uvijek trebate biti prva osoba kojoj se mogu obratiti kada osjete da nešto nije u redu. Ostavite im dovoljno prostora, tako da budu slobodni da podijele svoje probleme ili dileme sa vama. Morate stvoriti osjećaj da vam mogu postaviti pitanje o bilo čemu što žele znati i da uvijek mogu razgovarati sa vama. Ovo je idealan način da izgradite dječije povjerenje.

• Brojite do deset

Uvijek je bolje da se suzdržite od vikanja i da izbrojite do deset kada vaše dijete napravi nešto loše. Vikanje ruši komunikaciju i stvara nemogućnost djeci da uvide pogrešku. Suzdržavanjem pak pomažete djeci da logički shvate zašto su kažnjeni. To je idealan metod putem kojeg ćete spriječiti vaše dijete da ponovi istu pogrešku.

• Skrenite im pažnju

Kada nastojite da im objasnite neke stvari, uvijek počnite od stvari koje su im zanimljive. Na taj način ćete im održati pažnju, jer je opšte poznato da djeca uopšte ne slušaju kada im nešto želite reći.

• Ostanite konzistentni

Kada počnete da postavljate ograničenja i pravila vašem djetetu, pazite da ih se pridržavate jednako kao što to tražite od djeteta. Nemojte mijenjati pravila zato što to vama u određenom trenutku odgovara. Npr.ako ste im rekli da se ne mogu igrati na kiši, nemojte to mijenjati zato što je napolju toplo ili zato što blago pada kiša. Također je jako važno da podržavate svog partnera. Ukoliko vaš partner nešto zabrani djetetu, nemojte, kada vam se obrati, reći da može. Npr. ako je vaš partner rekao da će dobiti slatkiše nakon ručka, nemojte im ih ni vi dati do ručka.
Izvor: ljepota.ba
Podijeli