Kako nadzirati dijete online, a da ne postanete njuškalo?

internet_nadzor_djece
Donedavno je telefon u sobi djeteta bio vid neovisnosti i odrastanja. Roditelji su znali kako da se ponašaju kada dođe veliki telefonski račun, a danas, sa dobom interneta, ne možete baš imati previše kontrole kao što su to vaši roditelji činili vama. Danas je internet postao sredstvo preko kojeg tinejdžeri odrastaju. Američki website za roditelje getnetwise.com tvrdi da tinejdžeri već od 12-14 godina koriste internet za socijalizaciju sa svojim prijateljima. Iako vam se čini da je teško kontrolirati vaše dijete online, ipak nije nemoguće. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti.

• Aktivirajte kontrole za privatnost; Koliko puta vam se desilo da ste tražili nešto, a naletjeli biste na reklame sekslualnog sadržaja? To isto se može desiti i vašem djetetu ukoliko ne uključite kontrole privatnosti. Dva vodeća browsera, Internet Explorer i Mozilla Firefox imaju ove kontrole pod tools opcijama. Postavite kontrolu na srednji ili visoki nivo, tako da browser funkcioniše kao filter, bez obzira koji se pretraživač koristi.

• Kreirajte email account; Vaše dijete će trebati web identitet na internetu, tako da je dobro da mu vi napravite account koji će biti povezan sa vašim. Na ovaj način ćete imati pristup njihovom emailu. Nemojte koristiti njihovo ime u nazivu accounta, izuzev ako im je potreban za korespodenciju sa nastavnikom. Možete koristiti neka druga imena koja su prihvatljivija tinejdžerima kao što su „batman“ ili „butterfly“.

• Postavite vremenska ograničenja; Prosječni internetski korisnik provede oko tri sata rekreativno online. Ograničite vaše dijete na ne više od sat vremena dnevno. Možete čak to podijeliti na tri dijela po dvadeset minuta. Također, možete vaše dijete više angažirati na više vanškolskih aktivnosti. Na ovaj način vaše dijete će se više socijalizirati offline tj. mimo interneta.

• Ograničite slanje slika samo na porodicu i prijatelje; Omogućite vašem tinejdžeru pristup društvenim mrežama, ali ograničite ono što mogu dijeliti sa drugima online. Osigurajte da pristup slikama imaju samo prijatelji ili članovi porodice koji znaju password. Ne dozvolite da koriste te slike za objavljivanje, pogotovo ako sadrže u pozadini slike korisne podatke kao što su naziv škole, adresa ili saobraćajni znakovi.

• Budite obazrivi, ali ne i njuškalo; Postoje dva tipa roditelja: oni koji prevrnu cijelu sobu u potrazi za dnevnikom i oni koji to ne rade. Ako vi spadate u prvi tip, onda se takav način vašeg ponašanja može prenijeti na internet. Pridružite se društvenoj mreži vašeg djeteta, ali nemojte otkriti identitet. Nemojte pokušavati da ostvarite kontakt sa svojim djetetom. Budite tu da vidite kako teče komunikacija sa drugima. Budite prisutni, ali nemojte njuškati.

• Prepoznajte znake opasnosti; Kao što ih pitate sve o njihovim prijateljima, tako isto ih trebate pitati i o njihovim prijateljima online. Razgovarajte o njihovim roditeljima, hobijima i drugim detaljima. Budite oprezni kada vaše dijete stvara nova prijateljstva online. Obratite pažnju na znake opasnosti u nekim novim prijateljstvima, kao što su neobični telefonski pozivi i pošta. Ukoliko su to neka imena koja su vam nepoznata iz priče vašeg djeteta, moguće je da vaše dijete ima novog prijatelja preko interneta. Vjerovatno samo proširuju mrežu svojih prijatelja, ali isto tako je vrlo moguće da imate predatora koji se pretvara da je brižni savjetnik. U takvim situacijama je potrebno da budete ekstremno oprezni, jer nikada ne znate.

• Popustite malo nadzor; Kada se uvjerite da vaše dijete koristi internet pravilno, pustite ih online malo duže. Produžite vrijeme vikendom ili ih nagradite sa 15 dodatnih minuta kao nagradu za urađenu zadaću i dobre ocjene. Zapamtite da želite da vaše dijete koristi internet sa odgovornošću, a ne kao primarni izvor socijalizacije sa drugima.

Podijeli